Ciasto bretońskie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

359

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

125 gramów

250 gramów

1 łyżka

400 mililitrów

4 sztuki

2 łyżki

1

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki i rodzynki moczyć przez 30 minut w letniej wodzie.

Krok 2

Wyjąć, osączyć, osuszyć.

Krok 3

Śliwki wypestkować, można je również pokroić na mniejsze kawałki (według uznania).

Krok 4

Jajka ubić na jednolitą masę, dodawać stopniowo przesianą mąkę, kakao, sól, cukier.

Krok 5

Ciągle miksując, dolewać mleko i roztopioną chłodną Kasię.

Krok 6

Gdy masa będzie jednolita, dodać śliwki i rodzynki, wymieszać.

Krok 7

Przelać do natłuszczonej formy i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 8

Gdy wierzch ciasta zbrązowieje, wyjąć z piekarnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej