Ciasto bretońskie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

8 dekagramów

125 gramów

250 gramów

1 łyżka

400 mililitrów

4 sztuki

2 łyżki

1

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki i rodzynki moczyć przez 30 minut w letniej wodzie.

Krok 2

Wyjąć, osączyć, osuszyć.

Krok 3

Śliwki wypestkować, można je również pokroić na mniejsze kawałki (według uznania).

Krok 4

Jajka ubić na jednolitą masę, dodawać stopniowo przesianą mąkę, kakao, sól, cukier.

Krok 5

Ciągle miksując, dolewać mleko i roztopioną chłodną Kasię.

Krok 6

Gdy masa będzie jednolita, dodać śliwki i rodzynki, wymieszać.

Krok 7

Przelać do natłuszczonej formy i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 8

Gdy wierzch ciasta zbrązowieje, wyjąć z piekarnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bretońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto orzechowe
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej