
Składniki
4 plastry
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę i boczek. Poszatkuj kapustę. Obierz jabłko ze skórki i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój na duże kawałki. W dużym garnku smaż bekon do momentu uzyskania chrupkości. Dodaj cebule, cynamon i liść laurowy. Smaż wszystko w małej ilości tłuszczu przez 5 minut.
Krok 2
Dodaj kapustę i smaż aż lekko zmięknie. Dodaj pokrojone jabłko, 500 ml wody i żeby danie nabrało pełnego smaku – dodaj kostkę rosołu z kury Knorr. Wlej ocet, miód i przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 3
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie duś na małym ogniu przez 25 minut.

Dobra rada:
Czerwoną kapustę można także smażyć na dużej patelni w małej ilości płynu. Dzięki temu zachowa chrupkość.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona czerwona kapusta
Masz ochotę na oryginalny dodatek do obiadu, który zachwyci cię smakiem? Duszona czerwona kapusta z kawałkami boczku i jabłka sprawdzi się w tej roli idealnie. Możesz ją podawać z ziemniakami czy z mięsem, np. kotletami mielonymi. Świetnie wypadnie również w duecie z pyzami albo kluskami śląskimi. Doskonała jest też jedzona solo, jedynie z kromką chleba. Jeśli lubisz warzywne przekąski z dodatkiem mięsnym, to możesz sięgnąć po czerwoną kapustę również wtedy, gdy poczujesz głód w ciągu dnia. Duszoną kapustę przyrządzisz w pół godziny. Do jej przygotowania potrzebujesz małej główki czerwonej kapusty, cztery plasterki boczku, kwaśne jabłko, cebulę, a do przyprawienia Esencję do duszonych warzyw Knorr, ocet balsamiczny, liść laurowy, miód oraz cynamon. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj i przekonaj się, jak prosta w wykonaniu i smaczna jest duszona czerwona kapusta.