Farfalle z cukinią

i szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

859 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1649 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2709 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

200 gramów

3 łyżki

200 mililitrów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż pokrojoną w plastry cukinię. Dodaj szynkę posiekane chilli i czosnek, całość zalej śmietaną.

Farfalle z cukinią - Krok 1

Krok 2

Dodaj kapary, dwie szklanki wody, surowy makaron i Knorr Naturalnie smaczne. Wszystko razem zagotuj i dodaj część tartego sera.

Farfalle z cukinią - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp po wierzchu pozostałym tartym serem.

Farfalle z cukinią - Krok 3

Krok 4

Naczynie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C. Piecz około 30 minut. Po tym czasie zapiekankę odwiń z foli i piecz jeszcze 5 minut tak aby ser na powierzchni się delikatnie zarumienił.

Farfalle z cukinią - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szynkę w tym przepisie można wymienić na kurczaka - danie będzie bardziej treściwe.

2

Opinie o przepisie

  • Paweł Drobisz

    Paweł Drobisz, 30.03.2019

    Zamiast karczochow oliwki, zamiast szynki kurczak - smakowało rewelacyjnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania kwiatek

    ania kwiatek, 04.12.2017

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z cukiniąFarfalle z cukinią

Farfalle, czyli makaronowe kokardki, będą wyśmienitą bazą smacznej zapiekanki. Wykorzystaj barwione, a przygotowywane danie stanie się bardzo efektowne. Skomponuj je z cukinią i szynką, a otrzymasz znakomity obiad. Jak go przygotować? To proste. Na początek podsmaż na rozgrzanym tłuszczu plasterki cukinii. Wybierz młode warzywo – z delikatną skórką, której nie będzie trzeba obierać. Dość łagodną w smaku cukinię dobrze podkreśli wędzona szynka. Opcjonalnie możesz ją zastąpić kawałkami podsmażonej na złoty kolor piersi z kurczaka. Do dania warto dodać też nieco kaparów i startego sera żółtego, np. goudę. Zamiast tych pierwszych możesz użyć również drobno pokrojonych zielonych oliwek. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do potrawy posiekane chili. Zapiekanka będzie gotowa, kiedy ser na jej powierzchni delikatnie się zarumieni i zamieni w apetyczną skorupkę. Gotową potrawę podawaj solo lub z miksem ulubionych surówek z młodych warzyw. Wypróbuj przepis na farfalle z cukinią i szynką, który dla Ciebie przygotowaliśmy.