
Składniki
1 szklanka
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę, cebulę posiekaj, marchew oskrob i pokrój w kostkę.

Krok 2
Boczek podsmaż w dużym garnku, dodaj kiełbasę, cebulę i marchew, smaż do zezłocenia cebuli, po czym całość zalej wodą.

Krok 3
Dodaj groch wraz z wodą z moczenia i posiekany czosnek.

Krok 4
Zupę dopraw dwoma kostkami Knorr i pozostałymi przyprawami. Całość gotuj ok. 1,5 godz.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochówka na wędzonce
Grochówka na wędzonce to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sławę zawdzięcza harcerzom i wojskowym. Kiedyś była gotowana zawsze tam, gdzie liczył się czas, łatwy dostęp do składników i nieskomplikowany proces przygotowania. Do dziś dnia podczas rozmaitych pikników i imprez plenerowych można spotkać się z grochówką na wędzonce gotowaną w typowej żołnierskiej kuchni polowej. Sycąca, gęsta i cudownie pachnąca zupa grochowa wojskowa znajdzie swoich amatorów pośród twoich bliskich.
Dla kogo? Dobrą grochówkę na wędzonce przygotujesz na bazie bulionu z popularnych warzyw i mięsa. To propozycja w sam raz dla wszystkich fanów rozgrzewających zup, które wypełnione są treściwymi dodatkami. Grochówka na wędzonce – przepis idealny dla każdego głodomora!
Na jaką okazję? Tradycyjny przepis na zupę grochową na wędzonce raczej nie jest zaliczany do najbardziej wykwintnych frykasów. Okazuje się jednak niezastąpiony, gdy przemarzniesz w jesienne i zimowe dni, a samo owinięcie się ciepłym szlafrokiem w domu nie wystarcza.
Czy wiesz, że? Przygotowując grochówkę wojskową koniecznie pamiętaj o wędzonej kiełbasie i boczku. Są one gwarancją wspaniałego aromatu zupy grochowej na wędzonce, który szybko rozniesie się po całym domu.
Dla urozmaicenia: Obok miski grochówki wojskowej koniecznie podaj porządną kromkę chleba na zakwasie lub bułkę. Grochowa na wędzonce lubi majeranek – więc tej przyprawy nie żałuj!