Zupa grochowa na wędzonce: z grochu łuskanego | Przepisy.pl pixel

Grochówka na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
642 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

384 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

718 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę, cebulę posiekaj, marchew oskrob i pokrój w kostkę.

Grochówka na wędzonce  - Krok 1

Krok 2

Boczek podsmaż w dużym garnku, dodaj kiełbasę, cebulę i marchew, smaż do zezłocenia cebuli, po czym całość zalej wodą.

Grochówka na wędzonce  - Krok 2

Krok 3

Dodaj groch wraz z wodą z moczenia i posiekany czosnek.

Grochówka na wędzonce  - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw dwoma kostkami Knorr i pozostałymi przyprawami. Całość gotuj ok. 1,5 godz.

Grochówka na wędzonce  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Piasecka

    Barbara Piasecka , 29.02.2016

    hmm.. w smaku inna niz moja bardziej delikatniejsza. Dobra i polecam innym.Nie jest skaplikowana nawet moj syn sobie poradzi z ugotowaniem :-)) Dziekuje!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka na wędzonce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grochówka na wędzonce Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce to z całą pewnością jedna z najbardziej znanych polskich zup, która swą sławę zawdzięcza harcerzom i wojskowym. Kiedyś była gotowana zawsze tam, gdzie liczył się czas, łatwy dostęp do składników i nieskomplikowany proces przygotowania. Do dziś dnia podczas rozmaitych pikników i imprez plenerowych można spotkać się z grochówką na wędzonce gotowaną w typowej żołnierskiej kuchni polowej. Sycąca, gęsta i cudownie pachnąca zupa grochowa wojskowa znajdzie swoich amatorów pośród twoich bliskich.

Dla kogo? Dobrą grochówkę na wędzonce przygotujesz na bazie bulionu z popularnych warzyw i mięsa. To propozycja w sam raz dla wszystkich fanów rozgrzewających zup, które wypełnione są treściwymi dodatkami. Grochówka na wędzonce – przepis idealny dla każdego głodomora!

Na jaką okazję? Tradycyjny przepis na zupę grochową na wędzonce raczej nie jest zaliczany do najbardziej wykwintnych frykasów. Okazuje się jednak niezastąpiony, gdy przemarzniesz w jesienne i zimowe dni, a samo owinięcie się ciepłym szlafrokiem w domu nie wystarcza.

Czy wiesz, że? Przygotowując grochówkę wojskową koniecznie pamiętaj o wędzonej kiełbasie i boczku. Są one gwarancją wspaniałego aromatu zupy grochowej na wędzonce, który szybko rozniesie się po całym domu.

Dla urozmaicenia: Obok miski grochówki wojskowej koniecznie podaj porządną kromkę chleba na zakwasie lub bułkę. Grochowa na wędzonce lubi majeranek – więc tej przyprawy nie żałuj!