Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

361 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

400 mililitrów

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 mililitrów

2 ziarna

1 sztuka

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wieprzowe pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2 cm. Oprósz dokładnie Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku. Odstaw mięso, jeśli to możliwe, do lodówki na kilka godzin.

Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj go, aż się zkarmelizuje. Dodaj jabłka pokrojone w ćwiartki, wlej połowę Ramy Smaż jak szef kuchni. Jabłka smaż, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na koniec dopraw majerankiem i odłóż na bok.

Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W garnku pod przykryciem zagotuj cydr z kostką rosołową i przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i czarnym pieprzem.

Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni, na której wcześniej były smażone jabłka, na pozostałym tłuszczu, podsmaż oprószone w mące mięso. Smaż je tak długo, aż zrobi się rumiane. Mięso przełóż do garnka z gotującym się wywarem.

Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Na patelni podsmaż cebule szalotki przekrojone na pół i je również przełóż do garnka. Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje.

Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Dodaj wówczas skarmelizowane jabłka, świeżo starty imbir oraz śmietanę. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowego gulaszu możesz dodać posiekaną natkę kolendry.

67

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Chłopska

    Jadwiga Chłopska , 18.09.2016

    To są nerki wieprzowe lub wołowe wycina się przewody moczowe ,myje i obgotowuje zmieniając wodę trzy razy i do wody dodaje cebulę ,wloszczyzne. NETRALIZUJE Zapach i DUSI Itd. SOS

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Szydłowski

    Bogdan Szydłowski , 18.09.2016

    Cydr jest nie dobry, jak pijesz sam!! Jak z dziewczyną, to jest super ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Lewandowski

    Maciej Lewandowski , 18.09.2016

    A może sam cydr bez mięsa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Śleziak

    Małgorzata Śleziak , 18.09.2016

    Prawda,ten cydr to fuj niedobre...tylko brzuch po tym boli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Michnikowska

    Elżbieta Michnikowska , 18.09.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Kikla

    Basia Kikla , 18.09.2016

    Zmienia smak.ja czesto dodaje wina do sosow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Luczak

    Andrzej Luczak , 18.09.2016

    A najlepszy jest gulasz z dzika,tylko żeby Zenkowi nie zaszkodził!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Stronska

    Barbara Stronska , 18.09.2016

    bo naprodukowali byle co i teraz trzeba zbyt zrobić .,pewnie i tu żafnego smaku by nie fał,bez niegi tak zrobiony gulasz tez byłby pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Morzywołek

    Michał Morzywołek , 18.09.2016

    Czyli kasza popita Mamrotem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Wiloch

    Adam Wiloch , 18.09.2016

    A to jest jadalne?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pawlak

    Ewa Pawlak , 18.09.2016

    Wino z jabłek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donna Jur

    Donna Jur , 18.09.2016

    Wspaniała kompozycja do wieprzowiny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Owczarski

    Paweł Owczarski , 18.09.2016

    Cydr kupisz np w zabce, stoi gdzieś tam między piwami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.09.2016

    Cydr to napój alkoholowy z dojrzałych jabłek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 18.09.2016

    wszystko ok ale gdzie ten cydr kupić i co to jest i jak to wygląda?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szpond

    Ewa Szpond , 18.09.2016

    moze ktos podpowie co to jest cydr dla przypomnienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Jankowiak

    Bożena Jankowiak , 08.02.2016

    Jeśli serio to dzięki !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pilat

    Jan Pilat , 07.02.2016

    Joanno każdy mówi o sobie a jak ja zaczęłam gotować to Ty na chleb mówiłaś byb

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witek Bielecki

    Witek Bielecki , 07.02.2016

    Cydr to młode wino z jabłek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pilat

    Jan Pilat , 07.02.2016

    Cynadry super może ktoś spróbuję pierś z kurczaka w sosie wśród ziemnomorskim pycha Pozdro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wardal

    Iwona Wardal , 07.02.2016

    Brzmi cudownie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Nowakowski

    Adam Nowakowski , 07.02.2016

    A KASZA to co? powietrze? W tym daniu najważniejsza!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Pawlus

    Zbyszek Pawlus , 07.02.2016

    Chyba smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Jackowski

    Ryszard Jackowski , 07.02.2016

    Sam chętnie bym skosztował!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 07.02.2016

    wygląda smakowicie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dołhun

    Anna Dołhun , 07.02.2016

    wygląda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kamyczek

    Krystyna Kamyczek , 07.02.2016

    Bardzo apetycznie to wygląda! Oj, bo ugotuję :) Dzięki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Zofia Pluszyńska

    Martyna Zofia Pluszyńska , 07.02.2016

    JA ZROBIĘ TO DANIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Brachmańska

    Łucja Brachmańska , 07.02.2016

    Lubię gulasz i lubię cydr - da się połączyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Szczeciński

    Zenon Szczeciński , 07.02.2016

    W końcu wieprzowina, bo mi pióra z kurczaków z ust wychodzą.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEOGulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO

Jeśli szukasz przepisu na wyśmienite mięsne danie, dobrą propozycją będzie gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem. Słodko-wytrawna potrawa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom tego typu połączeń. Marynowane w przyprawach mięso wieprzowe ma wyrazisty smak. Smażenie na patelni, na której przygotowywane były wcześniej jabłka z karmelizowanym cukrem, sprawia, że zostaje on przełamany delikatną słodyczą. Wieprzowinę dusi się następnie w wywarze z cydru, kostki rosołowej, ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu. Na końcu dodaje się jabłka ze startym imbirem i śmietaną. Dzięki owocom oraz przyprawom potrawa zyskuje delikatnie pikantny, słodkawy smak, zaostrzony jeszcze wyrazistym mięsem, cebulą i dodatkami. Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem serwuje się z pieczonymi ziemniakami lub kaszą. Sprawdzi się zwłaszcza perłowa lub gryczana. Dobrym dodatkiem będą też warzywa na ciepło, np. marchewka z groszkiem lub brokuły ze śmietanowym sosem. Spróbuj tego smacznego dania! Skorzystaj z podanego przepisu.