Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
ZERO WASTE
łatwe
2858 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
0.5 pęczka
0.5 łyżeczki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo obierz zetrzyj na drobnej tarce, ogórki pokrój w kosteczkę lub też zetrzyj na tarce na grubych oczkach, drobno pokrój szczypior. Pestki słonecznika upraż na patelni.

Krok 2
Makrelę oczyść ze skóry i ości , przełóż do miski dodaj majonez, wyciśnij trochę soku z połówki cytryny. Makrelę ugnieć na pastę dodaj jajka ogórka szczypior, pestki słonecznika, dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku papryką i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Krok 3
Pastę z makreli podawaj z chlebem razowym.


Dobra rada:
Do pasty możesz dodać połówkę dojrzałego awokado. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Roladek z szynki z pastą rybną. Gotowanie ZERO WASTE
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Pomysł na rybę, który znacznie różni się od dań serwowanych w nadmorskich smażalniach. Postawcie na wędzoną makrelę, by przygotować z niej pyszne kanapki z pastą rybną z jajkiem. Większość pracy sprowadza się do wymieszania wszystkich składników w jednym naczyniu – prościej być nie może!
Dla kogo?
Dla osób, którym znudziło się serwowanie kanapek z szynką i serem. Czas obudzić w sobie pokłady kulinarnej kreatywności!
Na jaką okazję?
Na śniadanie albo na kolację – sami zdecydujecie, kiedy macie ochotę na tę smaczną pastę z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Podzielcie się nią również z gośćmi, którzy wpadną z wizytą. Tartinki z pastą rybną pierwsze znikną z talerzy.
Czy wiesz, że?
Inną znaną potrawą tego typu jest awanturka. Przygotowuje się ją z wędzonej makreli oraz twarogu.
Dla urozmaicenia:
Pasta rybna nie tylko do chleba! Możecie użyć jej jako nadzienia do faszerowanych jajek.