Kasza jaglana smażona z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

119

461 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

935 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek producenta.

Kasza jaglana smażona z warzywami - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek i chili.

Kasza jaglana smażona z warzywami - Krok 2

Krok 3

Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokrój w kostkę o grubości 2 cm na 2 cm. Wszystkie warzywa pomieszaj z Ramą i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Warzywa piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.

Kasza jaglana smażona z warzywami - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki, wsyp Knorr do lasagne, który doda smaku potrawie i nada jej odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj 2- 3 minuty. Warzywny gulasz podawaj z kaszą jaglaną.

Kasza jaglana smażona z warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Łyżka świeżo posiekanej bazylii idealnie wkomponuje się w smak gulaszu.

1

Opinie o przepisie

  • Bożena Śliż

    Bożena Śliż

    pychota lekkie i zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jaglana smażona z warzywamiKasza jaglana smażona z warzywami

Dania jednogarnkowe są niezwykle uniwersalną i szybką propozycją na obiad. Możesz gotować je przez cały rok, wykorzystując różne sezonowe składniki. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić kaszę smażoną z warzywami. Cechą charakterystyczną kaszy jaglanej jest delikatny posmak goryczki. Jeśli za nim nie przepadasz, dokładne opłukanie kaszy w zimnej wodzie powinno ją zniwelować. Tak przygotowaną ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Warzywa, które powinny znaleźć się w tym daniu, to: bakłażan, cukinia, biała cebula oraz żółta i czerwona papryka. Pokrój je w kostkę, rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze i piecz przez pół godziny. Smak upieczonych warzyw będzie wyrazistszy, a ponadto z cebuli i papryki wydobyta zostanie naturalna słodycz. Jarzyny przełóż do garnka i zalej całość passatą pomidorową, która połączy ze sobą wszystkie składniki i nada potrawie odpowiednią konsystencję. Do przyprawienia użyj czosnku i posiekanej papryczki chili. Warzywny gulasz podawaj na gorąco z ugotowaną kaszą jaglaną, udekorowany natką pietruszki.