
Składniki
2 szklanki
3 sztuki
2 łyżki
1 litr
2
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skarmelizuj połowę cukru i dodaj piwo.
Krok 2
Płyn ostudź, namocz w nim żelatynę i rozpuść. Delikatnie podgrzej.
Krok 3
Jajka ubij z pozostałą częścią cukru.
Krok 4
Zalej chłodnym, piwnym karmelem i dodaj bitą śmietanę. Wymieszaj.
Krok 5
Deser rozlej do szklanek, ułóż w kąpieli wodnej i gotuj chwilę na małym ogniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej