Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal
105 przepisów - 21 dni
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią
łatwe
102 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 mililitrów
100 gramów
125 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 185°C. Dynię obierz, pozbądź się pestek i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i piecz przez ok 40 minut aż będzie miękka i rumiana na zewnątrz.
Krok 2
Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu.
Krok 3
Rozpuść kostkę Knorr w 250 ml wrzącej wody i zalej kuskus w misce. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 4
Chilli bez pestek oraz natkę pietruszki posiekaj drobno.
Krok 5
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną, kus kus, pestki dyni, chilli, zioła, kminek oraz tymianek Knorr. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 6
Dodaj kawałki dyni wraz z oliwą z pieczenia, sok z jednej cytryny, lekko wymieszaj i podawaj posypane pokruszonym serem feta.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią
Przygotowywanie posiłków do pracy czy szkoły może być naprawdę ciekawe. Łącz i baw się smakami! Jedna z propozycji, która może Cię zaskoczyć, to sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią. Ale jak to…dwie kasze w jednym posiłku? Można i tak! Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które chcą obalić stereotyp, że wartościowy posiłek musi być nudny. Nic bardziej mylnego! Łącz składniki według upodobania!
Na jaką okazję?
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią to propozycja wielozadaniowa. Dobrze sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Czy wiesz, że?
Kuskus to kasza, którą otrzymuje się z pszenicy durum. Pochodzi z krajów Maghrebu tj. Maroko, Algierii i Tunezji, skąd wywodzi się jej nazwa. W wolnym tłumaczeniu słowo kuskus znaczy tyle, co potłuczony, rozbity.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z kuskusem, kasza gryczaną i dynią możesz dodać trochę tymianku, który nada potrawie charakterystycznego ziołowego smaku.