Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
łatwe
16020 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
0.5 pęczka
7 łyżek
1 szczypta
100 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kajzerkę namocz w mleku, natkę posiekaj. Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 2
Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż starte pieczarki. Dopraw do smaku pieprzem, wystudź, a następnie dodaj starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszaj.

Krok 3
Mięso podziel na cztery części, na każdą z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.

Krok 4
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Aby urozmaicić smak kotletów mielonych, zamiast żółtego sera użyj oscypka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
Kotlety mielone z pieczarkami to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Jeśli pamiętasz smak babcinych mielonych, ziemniaczków i surówki, na pewno posmakują Ci mielone z pieczarkami z naszego przepisu. Sprawdź, jak je zrobić, aby były soczyste i rozpływały się w ustach!
Dla kogo?
Mielone z pieczarkami i serem są świetnym daniem dla wielbicieli niedzielnych obiadów. Przygotuj do nich pieczone ziemniaczki lub warzywne puree, które doskonale skomponują się z soczystym mięsem. Kotlety mielone z pieczarkami możesz przygotować wcześniej i zamrozić. To sprawi, że nawet gdy nie będziesz mieć czasu, przygotowanie dobrego obiadu zajmie Ci mniej czasu.
Na jaką okazję?
Mielone z pieczarkami doskonale sprawdzą się jako element głównego dania podczas rodzinnego obiadu. Będą także świetnym dodatkiem do kolacji. Podaj je z dowolnym sosem albo przygotuj z nich domowe burgery. Taka opcja na pewno posmakuje Twoim domownikom. Mielone z pieczarkami i serem są również doskonałym daniem na zimno, dlatego z powodzeniem możesz użyć ich jako przystawki.
Czy wiesz, że?
Aby wyszły Ci soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem, dodaj do mięsa namoczoną bułkę kajzerkę. Nada ona mięsu pulchności i sprawi, że kotlety mielone z pieczarkami będą mięciutkie i delikatne w środku. Pamiętaj, aby kotlety mielone z pieczarkami smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Dla urozmaicenia:
Aby mielone z pieczarkami i serem zbyt szybko nie znudziły się Twoim domownikom, co jakiś czas do ich przygotowania możesz używać innego rodzaju sera. Spróbuj wersji z miękką goudą albo delikatną mozzarellą. Ciekawym połączeniem będą także pieczarki i cheddar. Zależnie od użytego sera, mielone z pieczarkami będą przyjemnie ciągnąć się przy każdym kęsie, aby następnie rozpłynąć się w Twoich ustach.



































