Sałatka z ryżem i ogórkiem – z kukurydzą: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

323

heart
994 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2617 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7620 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i wystudź. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą.

Sałatka z ryżem - Krok 1

Krok 2

Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij nasiona. Pokrój w centymetrowej grubości kawałki. Miętę pokrój drobno.

Sałatka z ryżem - Krok 2

Krok 3

W misce połącz wystudzony ryż, kukurydzę, ogórki oraz sos i miętę. Całość wymieszaj, przełóż do salaterki i podawaj.

Sałatka z ryżem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będzie grillowany kurczak – pierś z kurczaka zgrilluj i pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.11.2022

    10 minut przygotowania , a ile radości. Zaletą tej sałatki jest to że każdy sobie poradzi z jej przyrządzeniem. Ja jeszcze dodaję groszek zielony bo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżemSałatka z ryżem

Sałatka z ryżem i świeżym ogórkiem sprawdza się jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzywnych dań głównych. Może też być wyśmienitym drugim śniadaniem w pracy. Aby ją przygotować, na początek ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu i odstaw go do przestygnięcia. Następnie przygotuj sos włoski z suszonymi pomidorami, mieszając zawartość opakowania z sokiem z limonki oraz oliwą. Ogórek oczyść i pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dołącz do nich posiekaną miętę oraz przygotowany wcześniej sos. Sałatka z ryżem i świeżym ogórkiem idealnie komponuje się z bagietką lub pieczywem pełnoziarnistym. Świetnie pasuje również do zielonej papryki. Jeśli lubisz mięsne uzupełnienia, dołącz do całości grillowanego kurczaka. Wierzch przekąski posyp przed zaserwowaniem pieprzem cytrynowym lub udekoruj listkami świeżych ziół. Zapoznaj się z tym przepisem i dowiedz się, jak przyrządzić tę prostą w przygotowaniu i znakomitą w smaku sałatkę z ryżem.