Letnia opera malinowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

25 gramów

25 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

0.25 szklanki

2 opakowania

1 opakowanie

200 mililitrów

500 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciastka pokruszyć, dodać wiórki kokosowe, migdały i orzechy i roztopioną Kasię. Całość dokładnie wymieszać.

Krok 2

Wyłożyć do formy o średnicy 26cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki na około 30 min.

Krok 3

Żelatynę wymieszać z 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Następnie do miski wrzucić 2 serki, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Dodać śmietankę kremówkę i ubijać przez około 2 minuty, do czasu "usztywnienia się" masy.

Krok 5

Zrobić galaretkę w 300 ml wody. Ostawić do wystygnięcia.

Krok 6

Namoczoną żelatynę razem z dodatkową wodą (2 - 3 łyżki) podgrzać. Mieszać aż ziarenka żelatyny całkowicie rozpuszczą się w wodzie.

Krok 7

Ostudzić, żelatyna ma być lekko ciepła. Rozprowadzić w masie serowej.

Krok 8

Spód ciasta wyjąć z lodówki, wyłożyć na niego masę serową. Udekorować malinami.

Krok 9

Wstawić do lodówki. Po ok. 30 min. zalać tężejącą galaretką

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia opera malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia opera malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia opera malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia opera malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia opera malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia opera malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia opera malinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej