Muffinki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

178

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij
Muffinki

Składniki

100 gramów

200 gramów

100 gramów

125 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść z cukrem, a następnie ostudź.

Krok 2

W misce wymieszaj jaja z mlekiem dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną Kasię.

Krok 3

Wszystko wymieszaj na koniec dodając posypkę czekoladową.

Krok 4

Gęstą masę przekładaj łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do połowy wysokości.

Krok 5

Piecz około 15 min w 180 st.C.

Krok 6

Ostudzone muffinki dekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i kandyzowanymi wisienkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MuffinkiMuffinki

Muffinki to świetny sposób na szybką, słodką przekąskę. Przygotowuje się je naprawdę łatwo i często z zaledwie kilku składników. Dekoracji i dodatków do nich jest bardzo dużo, co pozwala na wiele modyfikacji. Proponowane w przepisie babeczki przygotowuje się z ciasta, do którego dołącza się czekoladową posypkę. Przyrządzając tego typu ciastka, zazwyczaj w jednej misce miesza się składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączy wszystko. Masę miesza się łyżką, nie ubija. Powinna być ona nie do końca gładka, może mieć grudki. Ciasteczka piecz krótko. Po upieczeniu udekoruj je przygotowaną w kąpieli wodnej czekoladową polewą i kandyzowanymi wiśniami. Jeśli wolisz inny rodzaj polewy niż czekoladowa, śmiało zastąp ją waniliową, karmelową lub orzechową. Do wiśni dołącz też pokruszone orzechy, jeśli chcesz wzbogacić smak muffinek. Przekonaj się, jak łatwo wykonać te pyszne babeczki, które sprawdzą się nie tylko jako dodatek do kawy. W przepisie znajdziesz niezbędne informacje, jak to zrobić.