Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem - VIDEO
łatwe
4844 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
1 łyżka
8 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
3 łyżki
1 szklanka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie paseczki, a pieczarki w półplastry. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i zamarynuj nią mięso.

Krok 2
Mięso obsmaż na patelni, dodaj pieczarki, całość zalej Fixem wymieszanym ze śmietaną. Gotuj przez minutę, a następnie całość wystudź.

Krok 3
Farsz wymieszaj z tartym serem. Nałóż go na naleśniki i zawiń je, zakładając brzegi do środka. Farsz możesz urozmaicić, dodając do niego kukurydzę z puszki lub pokrojoną szynkę.

Krok 4
Gotowe naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu Piecz 20 minut w 180 °C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem - VIDEO
Naleśniki podawane na słodko są daniem powszechnie znanym i lubianym. Dla wielu dorosłych smakoszy stanowią jedno z najsmaczniejszych wspomnień z dzieciństwa. Wystarczyły cienkie, mączne placki i dżem albo twaróg z dodatkiem cukru, by stworzyć przysmak, który znikał z talerzy z prędkością światła. Warto dać szansę również specjałom wytrawnym, ponieważ naleśniki z pieczarkami i kurczakiem to danie jeszcze bardziej uniwersalne. Zamiast podawać je w porze podwieczorku, zyskasz smaczny pomysł na obiad i kolację.
Dla kogo?
Polska kuchnia przyzwyczaiła nas do potraw mącznych, które nieprzerwanie są na topie. Możemy zajadać się specjałami kuchni europejskich, azjatyckich czy afrykańskich, ale nadal powrót do naleśników z pieczarkami i mięsem będzie niezwykle przyjemny. Zwłaszcza że te placki z aromatycznym nadzieniem dodatkowo proponujemy umieścić w piekarniku na 20 minut. Smaki poszczególnych składników jeszcze lepiej przenikną się, a wierzch naleśników z kurczakiem, pieczarkami i serem stanie się chrupiący.
Na jaką okazję?
Naleśniki z piersią kurczaka i pieczarkami nie są daniem czasochłonnym, więc nie powinny pojawiać się w jadłospisie tylko od wielkiego dzwonu. To smaczna propozycja na posiłek w gronie rodziny, kiedy przy stole zasiadają smakosze w każdym wieku. Naleśniki z pieczarkami zapiekane składają się z uniwersalnych i produktów, których trudno nie lubić. Zamiast marudzenia usłyszysz tylko pytania o dokładkę!
Czy wiesz, że?
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami będą prezentować się jeszcze bardziej zachęcająco, jeśli podczas pieczenia, ich wierzch posypiesz tartym żółtym serem. Wystarczy, że dodasz go na 10 minut przed końcem. Równie ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie grzybowego lub pomidorowego sosu i polanie nim gotowych naleśników z kurczakiem.
Dla urozmaicenia:
Ciasto na naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i serem możesz wzbogacić mąką gryczaną albo orkiszową. Dodając do niego odrobinę koncentratu pomidorowego, uzyskasz intrygujący, czerwony kolor naleśników. Jeśli chodzi o sam farsz z przepisu na naleśniki z kurczakiem i pieczarkami, jego smacznym uzupełnieniem będą kukurydza i kolorowa papryka, Całość udekoruj świeżą natką pietruszki.