Naleśniki z warzywami i jogurtem naturalnym

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1030 kJ / 246 Kcal | 12 % |
Tłuszcz | 11.1 g | 16 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.8 g | 14 % |
Węglowodany | 27.7 g | 11 % |
w tym cukry | 3.4 g | 4 % |
Błonnik | 3.5 g | - |
Białko | 16 g | 32 % |
Sól | 0.8 g | 13 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 308 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Wymieszaj jajko, mąkę, mleko i wodę na gładka masę.
- Krok 2Smaż naleśniki na Rama smaż jak szef kuchni klasyczna.
- Krok 3Gotowe naleśniki posmaruj jogurtem naturalnym.
- Krok 4Polej naleśniki sosem sałatkowym Knorr Naturalnie Smaczne Truskawka z chilli.
- Krok 5Na wierzch dodaj szpinak i przekrojone na pól pomidorki koktajlowe.
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, witaminy B12, ryboflawiny, jodu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, kwas foliowy, miedzi, manganu, żelaza, wapnia, cynku, tiaminy, witaminy B6, witaminy D.
Fit naleśniki z warzywami i jogurtem naturalnym na kolację? To pożywne i zdrowe danie, które sprawdzi się jako wieczorny posiłek, jedzony około trzy godziny przed snem. Przygotuj je według naszego przepisu, a dowiesz, się, jak zrobić fit wersję tej klasycznej potrawy. Wykorzystaj mąkę gryczaną, która jest znakomitą alternatywą dla białej mąki pszennej, zawiera potas, mangan, miedź, fosfor i magnez, a także sprawia, że naleśniki zyskują charakterystyczny posmak. Usmaż je na niewielkiej ilości roślinnego tłuszczu i jeszcze ciepłe posmaruj gęstym jogurtem naturalnym, najlepiej 2%. Do takiej kompozycji pasować będą warzywa: świeży szpinak oraz słodkie pomidorki koktajlowe. Szpinak umyj i obierz z twardych ogonków, a pomidorki przekrój na pół. Tak przygotowane zdrowe naleśniki złóż na pół albo w kopertę, ewentualnie dekorując je odrobiną szczypiorku lub koperku. Porcja naleśników z warzywami z tego przepisu to około 250 dobrych i pełnowartościowych kalorii. Zobacz, jak łatwo i szybko da się przygotować to fit danie.