Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
łatwe
360 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
300 mililitrów
farsz:
1 szklanka
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
70 gramów
2 sztuki
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną ugotuj w 400 mililitrach wody z dodatkiem kostki Rosół z kury Knorr.

Krok 2
Grzyby namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Cebule posiekaj i podsmaż razem z grzybami

Krok 3
Gotową kaszę połącz z grzybami i cebulą, a także surowymi jajkami i wymieszaj.

Krok 4
Papryki umyj, osusz, odkrój górne części i wytnij gniazda z nasionami.

Krok 5
Farszem wypełnij przygotowane papryki.

Krok 6
Przełóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś do miękkości.

Krok 7
Gotowe papryki przełóż na talerz. W niewielkiej ilości wody rozprowadź Sos borowikowy Knorr. Następnie wlej do pozostałego sosu po paprykach. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Polej papryki przygotowanym sosem grzybowym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
Faszerowanie warzyw to wyśmienity sposób na apetyczne przystawki, podstawę dań głównych czy samodzielne potrawy. Nadzienie powinno być wyraziste, przełamujące smak łagodnych warzyw i odpowiednio przyprawione. Tym razem przygotuj paprykę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami. Zacznij od kaszy – żeby miała wyrazisty smak, ugotuj ją w bulionie drobiowym. Suszone grzyby (najlepiej borowiki lub podgrzybki) namocz, drobno posiekaj i podsmaż z cebulą. Przygotowaną wcześniej kaszę połącz z mieszanką grzybowo-warzywną oraz jajkami, dodaj podstawowe przyprawy i dokładnie wymieszaj. Paprykę umyj, osusz i oczyść, a następnie wypełnij jej wnętrze aromatycznym farszem. Przełóż je do garnka i zalej wywarem grzybowym. Dopraw do smaku i duś do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości. Gotowe papryki ułóż na talerzu – ich dopełnieniem będzie gęsty i pełen smaku sos grzybowy. To danie sprawdzi się podane solo, beż żadnych dodatków, a także serwowane z mięsem, np. roladą wołową albo pieczenią. Życzymy smacznego!