Pierś faszerowana szpinakiem i mozzarellą: kurczak | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pierś faszerowana szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

heart
2603 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1499 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2414 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

450 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

0.5 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie wodę. Świeży umyj i osusz. W garnku podsmaż cebulę oraz szpinak, a następnie dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Całość zalej rozmieszanym w śmietanie Fixem Knorr i zagotuj. Ostudź szpinak, po czym dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Natnij pierś nożem tak, aby powstała kieszonka. Umieść w niej farsz i zepnij wykałaczką.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Piersi oprósz przyprawą Knorr i obsmaż z obu stron na patelni. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 10 minut.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu ze szpinaku idealnie będą pasowały orzeszki piniowe. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z sosem pomidorowym przygotowanym z Fixu Napoli.

4

Opinie o przepisie

  • Edyta

    Edyta , 22.08.2021

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Hernik

    Jola Hernik , 03.02.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Mikołajczyk

    Maciej Mikołajczyk , 20.01.2016

    super sprawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Seweryn Jura

    Seweryn Jura , 07.11.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś faszerowana szpinakiemPierś faszerowana szpinakiem

Pierś faszerowana szpinakiem

Faszerowana pierś z kurczaka jest bardzo popularnym daniem. Zastanawiasz się, czym jeszcze możesz nadziać pierś z kurczaka? Jest sporo pysznych pomysłów. Proponujemy ci pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem. To bardzo soczyste i smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu.

Dla kogo?

Pierś faszerowana szpinakiem to przepyszne danie, które zadowoli zarówno podniebienia wielbicieli drobiowego mięsa, jak i miłośników zielonego szpinaku. Nie jest to także danie mocno skomplikowane, dlatego nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, powinno ci się udać!

Na jaką okazję?

Pierś faszerowana szpinakiem jest na tyle uniwersalna, że sprawdzi się podczas wielu okazji. Podczas rodzinnego obiadu podaj pierś w całości lub pokrojoną w plastry. Kurczak faszerowany szpinakiem smakuje równie dobrze na zimno, dlatego możesz pokroić go na cienkie plastry i podać w czasie kolacji ze znajomymi. Idealnym dodatkiem będzie wtedy chrupiące pieczywo, np. bagietka z oliwą.

Czy wiesz, że?

Jeśli zepniesz kurczaka wykałaczkami, podczas pieczenia farsz nie wypłynie ze środka. A do stworzenia farszu możesz użyć różnych kilku rodzajów sera. W naszym przepisie wykorzystujemy mozzarellę, ale jeżeli lubisz wyrazistsze smaki, doskonałym dodatkiem będzie ser z niebieską pleśnią.

Dla urozmaicenia:

Pierś faszerowaną szpinakiem można podawać na wiele sposobów i w towarzystwie wielu dodatków. Możesz podać pierś w całości lub pokroić na grubsze plastry. Do piersi możesz podać także frytki lub puree z ziemniaków lub innych warzyw.