Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

11

heart
364 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

376 osób wydrukowało

Pobierz pdf

413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.2 sztuki

0.25 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj mięso i osusz. Dopraw przyprawą Knorr do złotego kurczaka i natrzyj oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 1

Krok 2

Umyj pomidory. Dołóż je do naczynia z kurczakiem i piecz wszystko razem.

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj na parze warzywa (brokuł i cukinia).

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 3

Krok 4

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 4

Krok 5

Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyny, kwasu foliowego, miedzi, manganu, jodu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżemPierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem

Pierś z indyka z warzywami to dobry wybór, jeśli planujesz przyrządzić zdrowy i zbilansowany obiad. Jest daniem urozmaiconym, pożywnym i smacznym, a w dodatku przygotujesz je dość szybko. Mięso z indyka jest delikatne, więc wystarczy piec je przez kwadrans, by stało się kruche. Wybierz białe mięso z piersi indyka, które najlepiej sprawdzi się na diecie – zanim jednak włożysz je do piekarnika, natrzyj je dokładnie przyprawą i oliwą. Indyk bez skóry należy do mięs chudych, dlatego odrobina zdrowego tłuszczu pomoże mu zachować soczystość i wzbogaci jego smak – zapiecz go dodatkowo z pomidorem, żeby uzyskać lepszy efekt. Kiedy włożysz mięso do piekarnika, ugotuj na parze brokuła i cukinię, pilnując, by ich nie rozgotować – powinny być al dente. Pożywną pierś z indyka z warzywami podawaj z brązowym ryżem – to lepszy wybór niż biały oczyszczony, ma też intensywniejszy smak i jest źródłem cennych składników mineralnych, takich jak cynk (2,3 mg, tzn. 23% DRWS), miedź (0,3 mg, tzn. 35% DRWS), mangan (1,5 mg, tzn. 50% DRWS) oraz magnez (121 mg, tzn. 32% DRWS). Zapisz nasz przepis i przygotuj zdrowy dietetyczny obiad.