Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem
łatwe
415 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
0.2 sztuki
0.25 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
90 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj mięso i osusz. Dopraw przyprawą Knorr do złotego kurczaka i natrzyj oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 2
Umyj pomidory. Dołóż je do naczynia z kurczakiem i piecz wszystko razem.

Krok 3
Ugotuj na parze warzywa (brokuł i cukinia).

Krok 4
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Krok 5
Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyny, kwasu foliowego, miedzi, manganu, jodu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem
Pierś z indyka z warzywami to dobry wybór, jeśli planujesz przyrządzić zdrowy i zbilansowany obiad. Jest daniem urozmaiconym, pożywnym i smacznym, a w dodatku przygotujesz je dość szybko. Mięso z indyka jest delikatne, więc wystarczy piec je przez kwadrans, by stało się kruche. Wybierz białe mięso z piersi indyka, które najlepiej sprawdzi się na diecie – zanim jednak włożysz je do piekarnika, natrzyj je dokładnie przyprawą i oliwą. Indyk bez skóry należy do mięs chudych, dlatego odrobina zdrowego tłuszczu pomoże mu zachować soczystość i wzbogaci jego smak – zapiecz go dodatkowo z pomidorem, żeby uzyskać lepszy efekt. Kiedy włożysz mięso do piekarnika, ugotuj na parze brokuła i cukinię, pilnując, by ich nie rozgotować – powinny być al dente. Pożywną pierś z indyka z warzywami podawaj z brązowym ryżem – to lepszy wybór niż biały oczyszczony, ma też intensywniejszy smak i jest źródłem cennych składników mineralnych, takich jak cynk (2,3 mg, tzn. 23% DRWS), miedź (0,3 mg, tzn. 35% DRWS), mangan (1,5 mg, tzn. 50% DRWS) oraz magnez (121 mg, tzn. 32% DRWS). Zapisz nasz przepis i przygotuj zdrowy dietetyczny obiad.