Zupa jarzynowa z soczewicą - warzywna: pikantna | Przepisy.pl pixel

Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

185

heart
880 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1564 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 listków

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, pora i selera obierz, umyj i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Czosnek posiekaj. Z papryczek chili pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój drobno.

Krok 2

W dużym garnku podgrzej oliwę i smaż wszystkie warzywa ok. 5 minut (oprócz brokułu i chili).

Krok 3

Dodaj garam masalę, kmin rzymski Knorr i chili. Smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 4

Wlej litr wody, dodaj soczewicę, kostki bulion Knorr oraz liść laurowy i gotuj zupę ok. 15 minut.

Krok 5

Dodaj brokuł i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw sokiem z cytryny i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać mleko kokosowe zamiast 500 ml wody.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Drafz

    Anna Drafz , 20.04.2020

    może być smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO

Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu warzyw i aromatycznych przypraw to pomysł na smaczny obiad każdego dnia. Papryczka chili doda jej lekkiej ostrości, a indyjskie przyprawy podkręcą smak i aromat. Ugotuj ją przy najbliższej okazji, a przekonasz się, że było warto.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią dobre i niebanalne zupy. Pikantna soczewicowa będzie smakować całej rodzinie, bo jej smak zdecydowanie nie jest nudny.

Na jaką okazję?

Pikantna zupa warzywna z soczewicą to zawsze dobry pomysł na pierwsze danie obiadowe. Pasuje na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Liść laurowy występuje w krajach śródziemnomorskich. Suszone liście, nazywane też bobkowymi, to popularna przyprawa w polskiej kuchni. Stosuje się je między innymi do zup, gulaszów czy bigosu.

Dla urozmaicenia:

Zamiast wody do zupy możesz użyć napoju kokosowego. Weganie wiedzą, że to dobry wybór!