Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
łatwe
6283 osoby zapisały
Składniki
100 gramów
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 litr
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 listków
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, marchew, pora i selera obierz, umyj i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Czosnek posiekaj. Z papryczek chili pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój drobno.
Krok 2
W dużym garnku podgrzej oliwę i smaż wszystkie warzywa ok. 5 minut (oprócz brokułu i chili).
Krok 3
Dodaj garam masalę, kmin rzymski Knorr i chili. Smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 4
Wlej litr wody, dodaj soczewicę, kostki bulion Knorr oraz liść laurowy i gotuj zupę ok. 15 minut.
Krok 5
Dodaj brokuł i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw sokiem z cytryny i podawaj.

Dobra rada:
Do zupy możesz dodać mleko kokosowe zamiast 500 ml wody.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu warzyw i aromatycznych przypraw to pomysł na smaczny obiad każdego dnia. Papryczka chili doda jej lekkiej ostrości, a indyjskie przyprawy podkręcą smak i aromat. Ugotuj ją przy najbliższej okazji, a przekonasz się, że było warto.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią dobre i niebanalne zupy. Pikantna soczewicowa będzie smakować całej rodzinie, bo jej smak zdecydowanie nie jest nudny.
Na jaką okazję?
Pikantna zupa warzywna z soczewicą to zawsze dobry pomysł na pierwsze danie obiadowe. Pasuje na co dzień i od święta.
Czy wiesz, że?
Liść laurowy występuje w krajach śródziemnomorskich. Suszone liście, nazywane też bobkowymi, to popularna przyprawa w polskiej kuchni. Stosuje się je między innymi do zup, gulaszów czy bigosu.
Dla urozmaicenia:
Zamiast wody do zupy możesz użyć napoju kokosowego. Weganie wiedzą, że to dobry wybór!