Zapiekane pomidory z białym serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Zapiekane pomidory z białym serem

z żytnią grzanką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

20

heart
460 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

320 gramów

80 gramów

2 opakowania

4 łyżki

8 sztuk

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Do sera twarogowego dodaj przyprawę i drobno pokrojone oliwki. Całość dokładnie wymieszaj.

Zapiekane pomidory z białym serem - Krok 1

Krok 2

Umyte pomidory pozbaw gniazd nasiennych, a w ich miejsce włóż nadzienie z sera.

Zapiekane pomidory z białym serem - Krok 2

Krok 3

Gotowe pomidory piecz w piekarniku razem z kromkami pieczywa w temp. ok. 180 °C przez ok. 15 minut. Potrawę posyp posiekanym koperkiem.

Zapiekane pomidory z białym serem - Krok 3

Krok 4

Pieczywo podawaj z awokado pokrojonymi w plasterki.

Zapiekane pomidory z białym serem - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pomidory z białym seremZapiekane pomidory z białym serem

Zapiekanki - idealne na kolacje, bogate w rozmaite składniki, zwłaszcza warzyw. Aż trudno im się oprzeć! Co powiesz na pomidory zapiekane z białym serem z grzanką? Wzbogać je o ziołowy sos sałatkowy. To bardzo pomysłowy sposób na ciepły i prosty wieczorny posiłek. Warto się skusić!

Dla kogo? Pomidory w takim wydaniu zasmakują każdemu. Miękkie i delikatne warzywa znakomicie czują się w towarzystwie twarogu oraz grzanki. Danie jest bardzo proste do wykonania i bez wątpienia poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.

Na zdrowie! Tak przygotowana kolacja dostarcza aż 95% dziennego zapotrzebowania RWS (czyli 1,9 mg) na mangan. Co daje nam ten pierwiastek? Wchodzi on w skład enzymów odpowiedzialnych za właściwy przebieg procesu metabolizmu energetycznego węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Oprócz tego mangan spełnia istotną funkcję chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.

Czy wiesz, że? Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. W Europie początkowo uważano je za roślinę trującą. Nim doceniono kulinarne zastosowanie pomidorów, uprawiano je dla ozdoby. Pomidora do dziś określa się mianem warzywa, pomimo że naukowa kategoryzacja klasyfikuje go jako owoc.