Puree z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój w mniejsze kawałki. Kostkę bulionową knorr rozetrzyj z oliwą.

Krok 2

Dynię przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ząbki czosnku, igiełki rozmarynu i całość polej oliwą z kostką Knorr. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 40 minut aż dynia dobrze zmięknie.

Krok 3

Po pieczeniu odstaw dynię do ostygnięcia. Następnie obierz z skóry. Pozbądź się również pestek.

Krok 4

Dynię wraz ziołami, czosnkiem i powstałym podczas pieczenia sosem przełóż do miksera. Dodaj masło, gałkę muszkatołową, pieprz i zmiksuj na gładkie puree. Podawaj do mięs i ryb. Rada Takie purée bez przypraw to także podstawa do zup, ciast albo deseru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree  z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Bogracz z pieczarką
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree  z dyniPuree z dyni

Zastanawiasz się, co mogłoby być dobrą alternatywą dla takich dodatków obiadowych, jak ziemniaki, kasza lub ryż? Przyrządź smaczne purée z dyni, które będzie pasować zarówno do mięsnych pieczeni, warzyw gotowanych na parze, jak i rybnych filetów. Na początek pokrój dynię na mniejsze kawałki. Przed włożeniem jej do rozgrzanego piekarnika, polej ją wyrazistym bulionem warzywnym. Jej smak dobrze podkreśli także szczypta aromatycznego rozmarynu oraz kilka ząbków czosnku. Pod wpływem wysokiej temperatury, dynia puści sok i zmięknie, dzięki czemu z łatwością wydrążysz z niej miąższ. Opcjonalnie, po jej pokrojeniu na surowo, możesz wyłuskać z niej pestki. Wysuszone mogą stanowić dobrą przekąską w ciągu dnia. Miąższ z dyni wraz z rozmarynem i czosnkiem zmiksuj na gładką masę. Ewentualnie dodaj także gałkę muszkatołową. Purée podawaj np. z panierowaną rybą i surówką z czerwonej kapusty. Ponadto, bez dodatku przypraw, taka zmiksowana dynia będzie idealną podstawą dla zup kremów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią.