
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 sztuki
0.5 pęczka
40 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili dodaj ryż. Całość smaż, aż wszystko się lekko zeszkli.

Krok 2
Wlej tyle wody, aby zakryła ryż. Dodaj kostkę Knorr i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Ewentualnie ponownie wlej odrobinę wody. Całość gotuj około 18 minut.

Krok 3
W tym czasie brokuł podziel na mniejsze różyczki, a szparagi pokrój w plastry.

Krok 4
Pod koniec gotowania wlej śmietankę, dodaj wszystkie warzywa i żurawinę. Gotuj jeszcze około 3 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.


Dobra rada:
Aby risotto było jeszcze smaczniejsze możesz pod koniec gotowania dodać starty ser, najlepiej parmezan.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z warzywami
Jest coś takiego w tym włoskim daniu, że trudno mu się oprzeć. Może odpowiedzialność za to ponosi kremowa i aksamitna konsystencja, a być może kompozycja dodatków? Tak czy owak, do risotto z warzywami wraca każdy, kto chociaż raz go spróbował. Jest szybkie, proste w przygotowaniu i przede wszystkim przepyszne. Wariacji na temat dodatków do włoskiego risotto jest wiele, a dziś propozycja pada na słodko-kwaśne połączenie suszonej żurawiny, zielonego groszku, szparagów i brokułu. Dodaj je do podsmażonego, a następnie gotowanego ryżu arborio i duś razem przez około 3 minuty. Tak przygotowane risotto nie potrzebuje wielu przypraw, by smakować wyśmienicie. Aby podkreślić smak dania i nadać mu aksamitnej konsystencji, dodaj do niego śmietankę oraz starty parmezan. Kolorową kompozycję podawaj niezwłocznie po przyrządzeniu. Spróbujesz?