Risotto ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 pęczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

1 puszka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz i pokrój na 4 cm. kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę.

Krok 2

W litrze gotującej się wody rozpuść dwie kostki rosołowe. Szparagi ze słoika zmiksuj dokładnie razem z zalewą.

Krok 3

W garnku na rozgrzanej margarynie podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj ryż. Smaż dwie-trzy minuty aż ryż stanie się półprzezroczysty. Dodaj wtedy wino. Kiedy zupełnie odparuje, dodaj pół litra bulionu oraz zmiksowane szparagi ze słoika. Całość gotuj powoli cały czas mieszając, aż ryż wciągnie cały płyn. Dodaj wtedy kolejną porcję bulionu. Gotuj ciągle mieszając, aż ryż zrobi się miękki.

Krok 4

Gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj zielone szparagi. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, aż składniki zrobią się na wpół miękkie. Danie dopraw skórką z cytryny i posiekanym tymiankiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Potrawę dopraw garścią startego sera parmezan lub pecorino co sprawi, że risotto stanie się bardziej kremowe. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto ze szparagami Risotto ze szparagami

Risotto to jedna z flagowych potraw kuchni włoskiej. Często występuje jako danie wegetariańskie. Podobnie jak wiele innych posiłków z tej części Europy, jest łatwe w przygotowaniu, a cały jego sekret tkwi w dobrej jakości składnikach. Podstawą risotto jest specjalny gatunek ryżu – arborio lub carnaroli. Obydwa posiadają wysoką zawartość skrobi. Dzięki niej dobrze chłoną wodę, a wraz z nią smaki przypraw i dodatków używanych podczas gotowania. Ugotowane ziarna są miękkie i kremowe z zewnątrz, ale lekko twarde w środku. To dzięki nim risotto ma niezwykle gładką i przyjemną konsystencję. Podsmaż ryż, aż stanie się półprzezroczysty. Zanim dodasz zmiksowane szparagi i porcję bulionu, podlej go białym winem – nada potrawie głębszego smaku, a alkohol odparuje. Przy przygotowaniu risotto bardzo ważne jest stopniowe dodawanie bulionu. Dolewaj go w częściach, dwa lub trzy razy. Pod koniec gotowania dodaj szparagi – powinny być półmiękkie. Przed podaniem dopraw startą skórką z cytryny. Podawaj solo lub z dodatkiem warzyw gotowanych na parze (np. brokułami lub marchewką). Wypróbuj koniecznie, jeśli planujesz przyrządzić wegetariański obiad!