Roladki lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

243 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

250 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plastry, oprósz delikatnie solą aby zmiękły. Gdy zrobią się wiotkie, sól usuń płucząc cukinię w zimnej wodzie.

Roladki lasagne - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj puszkę pomidorów i dodaj Knorr Naturalnie smaczne. Przygotowany w ten sposób sos będzie miał odpowiedni smak i konsystencję. Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Roladki lasagne - Krok 2

Krok 3

Na patelni zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i drobno posiekaną ostrą papryczkę. Całość smaż minutę cały czas mieszając. Następnie dodaj odciśnięty szpinak, dopraw do smaku gałką muszkatołową i o ile uznasz, że będzie potrzebne - szczyptą soli. Na koniec do farszu dodaj pokruszony ser ricotta i wymieszaj.

Roladki lasagne - Krok 3

Krok 4

Do gotującej się wody wrzuć płaty makaronu lasagne. Gotuj je na pół twardo tak, aby makaron dał się łatwo wywijać. Na płat makaronu nałóż łyżkę farszu. Lasagne zroluj.

Roladki lasagne - Krok 4

Krok 5

Powstałe rurki zawiń w plastry cukinii, ułóż na sztorc w małym naczyniu zalanym sosem pomidorowym, posyp parmezanem po wierzchu i przykryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

Roladki lasagne - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Farsz szpinakowy możesz wzbogacić suszonymi pomidorami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki lasagneRoladki lasagne

Jeśli lubisz klasyczną lasagne, koniecznie wypróbuj inny sposób jej przygotowania – w formie roladek z cukinią, szpinakiem i ricottą. Takie oryginalne danie z pewnością będzie się świetnie prezentować na stole. Pierwszym krokiem do przyrządzenia roladek jest pokrojenie cukinii wzdłuż na cienkie plastry. Rozłóż je na blacie i oprósz solą, aby nieco zmiękły, po czym opłucz w zimnej wodzie. W garnku zagotuj pomidory z puszki i dodaj błyskawiczny sos do lasagne w proszku oraz śmietanę. Dzięki połączeniu tych składników sos będzie miał kremową konsystencję i delikatny smak. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i chili, a następnie zeszklij je na rozgrzanej patelni. Dodaj mrożony szpinak i szczyptę gałki muszkatołowej, a na koniec śmietankowy ser ricotta. Ugotuj al dente makaron do lasagne. Na każdy płat nałóż łyżkę szpinakowego farszu i zwiń w rulon. Na koniec roladki owiń plastrami cukinii i ewentualnie zabezpiecz wykałaczkami. Lasagne ułóż w naczyniu żaroodpornym wypełnionym sosem pomidorowym. Dla urozmaicenia smaku, przed pieczeniem posyp ją startym parmezanem. Smacznego.