Roladki lasagne

- Krok 1Cukinię pokrój w cienkie plastry, oprósz delikatnie solą aby zmiękły. Gdy zrobią się wiotkie, sól usuń płucząc cukinię w zimnej wodzie.
- Krok 2W rondlu zagotuj puszkę pomidorów i dodaj Knorr Naturalnie smaczne. Przygotowany w ten sposób sos będzie miał odpowiedni smak i konsystencję. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Krok 3Na patelni zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i drobno posiekaną ostrą papryczkę. Całość smaż minutę cały czas mieszając. Następnie dodaj odciśnięty szpinak, dopraw do smaku gałką muszkatołową i o ile uznasz, że będzie potrzebne - szczyptą soli. Na koniec do farszu dodaj pokruszony ser ricotta i wymieszaj.
- Krok 4Do gotującej się wody wrzuć płaty makaronu lasagne. Gotuj je na pół twardo tak, aby makaron dał się łatwo wywijać. Na płat makaronu nałóż łyżkę farszu. Lasagne zroluj.
- Krok 5Powstałe rurki zawiń w plastry cukinii, ułóż na sztorc w małym naczyniu zalanym sosem pomidorowym, posyp parmezanem po wierzchu i przykryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

Farsz szpinakowy możesz wzbogacić suszonymi pomidorami.

Jeśli lubisz klasyczną lasagne, koniecznie wypróbuj inny sposób jej przygotowania – w formie roladek z cukinią, szpinakiem i ricottą. Takie oryginalne danie z pewnością będzie się świetnie prezentować na stole. Pierwszym krokiem do przyrządzenia roladek jest pokrojenie cukinii wzdłuż na cienkie plastry. Rozłóż je na blacie i oprósz solą, aby nieco zmiękły, po czym opłucz w zimnej wodzie. W garnku zagotuj pomidory z puszki i dodaj błyskawiczny sos do lasagne w proszku oraz śmietanę. Dzięki połączeniu tych składników sos będzie miał kremową konsystencję i delikatny smak. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i chili, a następnie zeszklij je na rozgrzanej patelni. Dodaj mrożony szpinak i szczyptę gałki muszkatołowej, a na koniec śmietankowy ser ricotta. Ugotuj al dente makaron do lasagne. Na każdy płat nałóż łyżkę szpinakowego farszu i zwiń w rulon. Na koniec roladki owiń plastrami cukinii i ewentualnie zabezpiecz wykałaczkami. Lasagne ułóż w naczyniu żaroodpornym wypełnionym sosem pomidorowym. Dla urozmaicenia smaku, przed pieczeniem posyp ją startym parmezanem. Smacznego.