Ryba po podhalańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba po podhalańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

93

638 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój na kawałki, skrop cytryną, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr oraz mąką, po czym obsmaż na oleju. W międzyczasie namocz śliwki.

Ryba po podhalańsku - Krok 1

Krok 2

Marchew pokrój w talarki, cebule oraz selera w kostkę, a ziemniaki w plastry. Namoczone śliwki natomiast pokrój w paski. Następnie podsmaż je na oleju, dodając pod koniec masło oraz wcześniej przygotowane śliwki.

Ryba po podhalańsku - Krok 2

Krok 3

Rybę połóż na podsmażonych warzywach.

Ryba po podhalańsku - Krok 3

Krok 4

Sok pomidorowy wymieszaj ze śmietaną, po czym dopraw czosnkiem i przyprawą do kurczaka Knorr. Następnie zalej całość przygotowanym sosem pomidorowym.

Ryba po podhalańsku - Krok 4

Krok 5

Zapiecz rybę w piekarniku, a przed podaniem posyp natką pietruszki.

Ryba po podhalańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • weq qwe

    weq qwe , 03.02.2017

    ile czasu i w jakiej temperaturze ma to się piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Konopka

    Kinga Konopka , 22.04.2016

    Ile powinna podpiec się w piekarniku ii w ilu stopniach ??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po podhalańskuRyba po podhalańsku

Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz warzyw i słodką nutę suszonych śliwek. Jej zaletą jest też możliwość doboru głównego składnika: wybierz filety ze swojej ulubionej ryby – mintaja, miruny czy dorsza. Zainspiruj się podanym przepisem i zacznij przygotowania. Na początek wybraną rybę pokrój na kawałki, zamarynuj w oliwie i przyprawach, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanej patelni. Marchew pokrój w talarki, ziemniaki w plastry, a cebulę i selera w niewielką kostkę. Namoczone śliwki pokrój w paski. Tak przygotowaną mieszankę podsmaż na oliwie i połóż na tym rybę. Teraz czas na wyrazisty sos: sok z pomidorów wymieszaj ze śmietaną, następnie dopraw czosnkiem, pieprzem i innymi przyprawami. Sos wlej do mieszanki warzywno-rybnej. Danie jest już prawie gotowe, składniki przenieś więc do naczynia żaroodpornego i zapiecz całość w piekarniku. Rybę serwuj zaraz po wyciągnięciu, najlepiej udekorowaną natką pietruszki lub listkami bazylii.