Ryba po podhalańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

91

630 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój na kawałki, skrop cytryną, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr oraz mąką, po czym obsmaż na oleju. W międzyczasie namocz śliwki.

Ryba po podhalańsku - Krok 1

Krok 2

Marchew pokrój w talarki, cebule oraz selera w kostkę, a ziemniaki w plastry. Namoczone śliwki natomiast pokrój w paski. Następnie podsmaż je na oleju, dodając pod koniec masło oraz wcześniej przygotowane śliwki.

Ryba po podhalańsku - Krok 2

Krok 3

Rybę połóż na podsmażonych warzywach.

Ryba po podhalańsku - Krok 3

Krok 4

Sok pomidorowy wymieszaj ze śmietaną, po czym dopraw czosnkiem i przyprawą do kurczaka Knorr. Następnie zalej całość przygotowanym sosem pomidorowym.

Ryba po podhalańsku - Krok 4

Krok 5

Zapiecz rybę w piekarniku, a przed podaniem posyp natką pietruszki.

Ryba po podhalańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • weq qwe

    weq qwe , 03.02.2017

    ile czasu i w jakiej temperaturze ma to się piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Konopka

    Kinga Konopka , 22.04.2016

    Ile powinna podpiec się w piekarniku ii w ilu stopniach ??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po podhalańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po podhalańskuRyba po podhalańsku

Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz warzyw i słodką nutę suszonych śliwek. Jej zaletą jest też możliwość doboru głównego składnika: wybierz filety ze swojej ulubionej ryby – mintaja, miruny czy dorsza. Zainspiruj się podanym przepisem i zacznij przygotowania. Na początek wybraną rybę pokrój na kawałki, zamarynuj w oliwie i przyprawach, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanej patelni. Marchew pokrój w talarki, ziemniaki w plastry, a cebulę i selera w niewielką kostkę. Namoczone śliwki pokrój w paski. Tak przygotowaną mieszankę podsmaż na oliwie i połóż na tym rybę. Teraz czas na wyrazisty sos: sok z pomidorów wymieszaj ze śmietaną, następnie dopraw czosnkiem, pieprzem i innymi przyprawami. Sos wlej do mieszanki warzywno-rybnej. Danie jest już prawie gotowe, składniki przenieś więc do naczynia żaroodpornego i zapiecz całość w piekarniku. Rybę serwuj zaraz po wyciągnięciu, najlepiej udekorowaną natką pietruszki lub listkami bazylii.