Sałatka z miętą - marokańska: tabbouleh z kaszą | Przepisy.pl pixel

Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
204 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

5 listki

0.25 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę bulgur ugotuj do miękkości wg instrukcji podanej na opakowaniu, przełóż do miski i wystudź.

Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - Krok 1

Krok 2

Pomidory, ogórki i cebulę pokrój w drobną, ale w miarę równą kosteczkę wielkości 0,5 cm x 0,5 cm. Warzywa przełóż do miski z kaszą.

Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - Krok 2

Krok 3

Posiekaj natkę pietruszki i liście mięty. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę, a z obu wyciśnij sok. Rozetrzyj czosnek z solą na miazgę. Połącz sok i skórkę z cytryny, czosnek, przyprawę Za'atar Knorr, Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr i sól, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki oraz miętę.

Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - Krok 3

Krok 4

Powstały sos dokładnie wymieszaj, połącz z kaszą i wcześniej pokrojonymi warzywami. Sałatkę nakryj folią i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.

Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do sałatki drobno posiekane chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Quesadillas - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka tabbouleh z cytryną i miętąSałatka tabbouleh z cytryną i miętą

Tabbouleh to popularna sałatka na Bliskim Wschodzie. Kasza bulgur oraz natka pietruszki i mięty są kluczowymi składnikami, dzięki którym sałatka jest tak orzeźwiająca i aromatyczna. Koniecznie musisz jej spróbować!

Dla kogo?

Dla miłośników sałatek! Ta z kaszą bulgur, pomidorem, ogórkiem, ziołami i przyprawami na pewno przypadnie Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Sałatka taboulleh z cytryną i miętą to dobry wybór, gdy masz ochotę na jakąś oryginalną przekąskę. Na co dzień lub na imprezę.

Czy wiesz, że?

Sałatka taboulleh sprawdzi się też jako dodatek do mięs z grilla. W Libii i Syrii podaje się ją w miskach wyłożonych sałatą rzymską oraz dekoruje ćwiartkami limonki.

Dla urozmaicenia: 

Jeśli chcesz, żeby sałatka miała ostrzejszy smak, oprócz cytryny i mięty dodaj do niej drobno posiekaną papryczkę chili.