
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
5 listki
0.25 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur ugotuj do miękkości wg instrukcji podanej na opakowaniu, przełóż do miski i wystudź.

Krok 2
Pomidory, ogórki i cebulę pokrój w drobną, ale w miarę równą kosteczkę wielkości 0,5 cm x 0,5 cm. Warzywa przełóż do miski z kaszą.

Krok 3
Posiekaj natkę pietruszki i liście mięty. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę, a z obu wyciśnij sok. Rozetrzyj czosnek z solą na miazgę. Połącz sok i skórkę z cytryny, czosnek, przyprawę Za'atar Knorr, Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr i sól, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki oraz miętę.

Krok 4
Powstały sos dokładnie wymieszaj, połącz z kaszą i wcześniej pokrojonymi warzywami. Sałatkę nakryj folią i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.


Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do sałatki drobno posiekane chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą
Tabbouleh to popularna sałatka na Bliskim Wschodzie. Kasza bulgur oraz natka pietruszki i mięty są kluczowymi składnikami, dzięki którym sałatka jest tak orzeźwiająca i aromatyczna. Koniecznie musisz jej spróbować!
Dla kogo?
Dla miłośników sałatek! Ta z kaszą bulgur, pomidorem, ogórkiem, ziołami i przyprawami na pewno przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Sałatka taboulleh z cytryną i miętą to dobry wybór, gdy masz ochotę na jakąś oryginalną przekąskę. Na co dzień lub na imprezę.
Czy wiesz, że?
Sałatka taboulleh sprawdzi się też jako dodatek do mięs z grilla. W Libii i Syrii podaje się ją w miskach wyłożonych sałatą rzymską oraz dekoruje ćwiartkami limonki.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, żeby sałatka miała ostrzejszy smak, oprócz cytryny i mięty dodaj do niej drobno posiekaną papryczkę chili.