
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 sztuki
1 pęczek
0.5 pęczka
0.7 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube plastry około 1,5 centymetra każdy. Następnie powierzchnię każdego kawałka natnij delikatnie nożem.

Krok 2
Do kielicha miksera wlej oliwę. Dodaj odcedzone oliwki, czosnek, liście bazylii i natki pietruszki, sok z cytryny oraz przyprawę Knorr. Całość delikatnie zmiksuj.

Krok 3
Pastą oliwkową natrzyj starannie mięso i pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Krok 4
Teraz grilluj mięso po 5-6 minut z każdej strony na niezbyt rozgrzanym grillu tak, aby otoczka oliwkowa się nie spaliła. Podawaj samodzielnie lub z ziemniakami i sałatą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab po hiszpańsku z oliwkami
W twoim domu często gości mięso schabowe, a tobie brakuje już pomysłów na to, jak można go przyrządzić? Poszukaj inspiracji wśród europejskich tradycji kulinarnych i przygotuj schab po hiszpańsku z oliwkami. Soczyste, mięsne porcje wieprzowiny z pełną temperamentu tapendą z oliwek to danie na piątkę. Dodatkowym atutem tej potrawy jest łatwość, z jaką ją przygotujesz. Zmiksuj ze sobą zielone oliwki, czosnek oraz natkę pietruszki i listki bazylii, a powstanie nieziemsko aromatyczna pasta, którą następnie pokryjesz kolejne porcje mięsa. Schab po hiszpańsku przygotowywany jest z grubych plastrów wieprzowiny, dlatego, aby mięso nabrało smaku oliwkowej pasty, powierzchnię każdego kawałka natnij delikatnie nożem i pozostaw pod zielonym przykryciem na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie grilluj mięso po 5-6 min z każdej strony, uważając na to, by oliwkowa otoczka się nie spaliła. Schab po hiszpańsku możesz podawać z typowo polskimi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki i sałata – międzynarodowe połączenie idealne – gotowe!