Śliwkowa fantazja

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

408 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

5 łyżek

1 łyżka

1 łyżeczka

masa:

1 szklanka

1 szklanka

2 sztuki

1.5 sztuki

0.5 kilograma

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę.

Krok 2

Następnie dodawać po łyżce cukru.

Krok 3

Dodać żółtka, lekko wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem i kakao.

Krok 4

Upiec.

Krok 5

Masa: Z 1 szklanki mleka odlać 1/4 i roztrzepać z jajkami.

Krok 6

Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 7

Na gotujące się mleko wlać jajka, wcześniej roztrzepane z 1/4 szklanki mleka.

Krok 8

Gotować na małym ogniu około 5 minut ciągle mieszając.

Krok 9

Gdy lekko zgęstnieje, odstawić z ognia i ostudzić.

Krok 10

Kasię dokładnie utrzeć, dodawać po łyżce ugotowanego budyniu.

Krok 11

Na placek wyłożyć masę, następnie układać rzędami śliwki (wcześniej ugotowane, obrane z pestek, przed wyłożeniem maczane w alkoholu).

Krok 12

Wierzch śliwek zalać polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śliwkowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śliwkowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śliwkowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śliwkowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śliwkowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śliwkowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śliwkowa fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej