Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie
łatwe
1109 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
50 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
50 mililitrów
1 pęczek
1 sztuka
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, przyprawę Knorr, powidła śliwkowe, imbir, posiekaną kolendrę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli.

Krok 2
W tak przygotowanej marynacie umieść pałki z kurczaka na około 12 godzin. Całość umieść w chłodnym miejscu.

Krok 3
Po tym czasie kurczaka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Udka cały czas przekręcaj i smaruj je marynatą co jakiś czas.


Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest ponacinacie udek, tak aby marynata szybciej weszła w głąb mięsa. Skróci to również czas grillowania.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie
Planujesz przyrządzić danie, które łączy w sobie słodkie i ostre smaki? W takim razie zainspiruj się naszym przepisem na pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie. Podaj je na obiad – solo lub z ulubionymi dodatkami. Na początek pałki z kurczaka umyj i dokładnie osusz. Aby przygotować marynatę, połącz oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, przyprawę, śliwkowe powidła, imbir, kolendrę i chili. Pamiętaj, by z papryczki usunąć wcześniej pestki, które są szczególnie ostre. Pałeczki z kurczaka przełóż do marynaty i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście godzin – dzięki temu przyprawy dokładnie przenikną mięso. Pałki z kurczaka rozłóż równomiernie na aluminiowej tacce i grilluj pod przykryciem – najlepiej na średnio rozgrzanym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Tak przygotowane zaserwuj z dipami, na przykład na bazie majonezu. Dobrze będzie również pasować sos czosnkowy lub barbecue. Z daniem doskonale skomponują się też grillowane warzywa (cukinia, papryka, marchewka). Sprawdź nasz przepis na pysznego kurczaka w śliwkowej marynacie.