Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
417 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

50 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

50 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, przyprawę Knorr, powidła śliwkowe, imbir, posiekaną kolendrę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli.

Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanej marynacie umieść pałki z kurczaka na około 12 godzin. Całość umieść w chłodnym miejscu.

Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie kurczaka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Udka cały czas przekręcaj i smaruj je marynatą co jakiś czas.

Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest ponacinacie udek, tak aby marynata szybciej weszła w głąb mięsa. Skróci to również czas grillowania.

28

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.07.2016

    Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na schab ze śliwką https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/schab-ze-sliwka Smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Gawron

    Zbigniew Gawron , 24.07.2016

    Śliwka i schab też dobry duet.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Leder

    Marek Leder , 24.07.2016

    byle nie kurczak z marketu, czyli miks hormonów, antybiotyków i czego tak jeszcze w ciągu 6 tygodni życia tego "stworzenia" -bo tyle rosną kurczaki do uboju ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Bielinski

    Grzegorz Bielinski , 24.07.2016

    jakie pysznosci Gabi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Matusiak

    Krystyna Matusiak , 24.07.2016

    Smakowite!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kubiak

    Bozena Kubiak , 24.07.2016

    Korzystam z waszych przepisów fajne są :-) qqq

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 24.07.2016

    Panie Zdzisławie, przepisy na kaczkę znajdzie Pan tutaj https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/kaczka/ Pozdrawiamy i życzymy smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Zowada

    Zdzisław Zowada , 24.07.2016

    ....a gdzie przepisy na Kaczkę @@@@

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Długosz

    Jan Długosz , 24.07.2016

    bratowa ty jak będziesz takie smakołyki przesyłać to będę grubszy niż dłuższy hahaha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Pietrzyk

    Dariusz Pietrzyk , 24.07.2016

    proponuję to samo tylko w wersji wegańskiej . Zastąp kurczaka proteiną sojową . dodaj przypraw jak do kurczaka i goście będą w siódmym niebie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Rycerz

    Elzbieta Rycerz , 24.07.2016

    pewnie zrobię na oboad, wygląda zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zonia Switajska

    Zonia Switajska , 23.07.2016

    Tylko dla odważnych.........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Żak

    Joanna Żak , 23.07.2016

    To znaczy , że jestem zaproszona. Muszę sprawdzić jak smakuje. Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alam Beraik

    Alam Beraik , 23.07.2016

    Radku; proszę udekorować naczynia jajkami jajkami gotowanymi w kształcie 1/4 jajka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Matias

    Małgorzata Matias , 23.07.2016

    Dzięki Kamilka za podpowiedzi,ja 2 lipca będę miała 9 gości z Portugalii,sprzatam cały dom szykuję pokoje łóżka itd.Ale przede mną całe menu na razie na pierwszy tydzień i bardzo mi się trudno zdecydować co zrobić,bo jest tak wiele super przepisów.A jak się czujesz ? Tusze są super .Rozliczenie się na chrzcinach caluski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Zubowicz

    Teresa Zubowicz , 23.07.2016

    To ,co ugotujemy-żart

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kojak

    Alicja Kojak , 23.07.2016

    to co dziś jemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 11.06.2016

    Tego jeszcz w moim menu nie bylo.Musze sprobowac koniecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dudek

    Małgorzata Dudek , 11.06.2016

    Wyglądają pięknie tylko po co ta chemia samemu można zrobić takie i bez glutaminianu który ma Knorr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Pielaszkiewicz

    Teresa Pielaszkiewicz , 10.06.2016

    Ależ apetycznie wyglądają, pewnie tak też smakują. Gdzie takimi częstują? Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Przytulski

    Zygmunt Przytulski , 10.06.2016

    To mi się podoba jeszcze do tego ogóreczek i kieliszek chleba żytniego, palce lizać,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zybała

    Edward Zybała , 10.06.2016

    Drogie panie! Może zamiast przyprawy knorr, trochę własnej inwencji?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Wrochna

    Renata Wrochna , 10.06.2016

    ale co wy dziewczyny lubicie...hi hi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria

    Anna Maria , 10.06.2016

    Troch,e za duzo chemii, koncetraty...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Urbanik

    Zofia Urbanik , 10.06.2016

    corcia jak wroce to dasz mi przepis buziole pa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Piskorz

    Wiesia Piskorz , 10.06.2016

    Witaj Wiesiu tu Piskorzowie jak Ci leci w Lubinie mieszkają tam nasze wnuki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Tynior

    Stanisław Tynior , 10.06.2016

    Przeczytałem przepis , będę próbował zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Baśniak

    Janina Baśniak , 10.06.2016

    Wyprubujemy iocenimy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka w śliwkowej marynaciePałki z kurczaka w śliwkowej marynacie

Planujesz przyrządzić danie, które łączy w sobie słodkie i ostre smaki? W takim razie zainspiruj się naszym przepisem na pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie. Podaj je na obiad – solo lub z ulubionymi dodatkami. Na początek pałki z kurczaka umyj i dokładnie osusz. Aby przygotować marynatę, połącz oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, przyprawę, śliwkowe powidła, imbir, kolendrę i chili. Pamiętaj, by z papryczki usunąć wcześniej pestki, które są szczególnie ostre. Pałeczki z kurczaka przełóż do marynaty i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście godzin – dzięki temu przyprawy dokładnie przenikną mięso. Pałki z kurczaka rozłóż równomiernie na aluminiowej tacce i grilluj pod przykryciem – najlepiej na średnio rozgrzanym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Tak przygotowane zaserwuj z dipami, na przykład na bazie majonezu. Dobrze będzie również pasować sos czosnkowy lub barbecue. Z daniem doskonale skomponują się też grillowane warzywa (cukinia, papryka, marchewka). Sprawdź nasz przepis na pysznego kurczaka w śliwkowej marynacie.