
Składniki
1 kilogram
400 gramów
150 gramów
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj w dobrze osolonym wrzątku. Odcedź i utłucz drobno tak jak ziemniaki puree, dodaj łyżkę masła, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 2
Szynkę konserwową pokrój w drobniutką kosteczkę, ser zetrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj z ziemniaczaną masą.
Krok 3
Jarmuż umyj i osusz. Usuń wszystkie niejadalne części, przede wszystkim nerwy i ogonki.
Krok 4
Wlej do garnka wodę i zagotuj z odrobiną soli. Wrzuć jarmuż i blanszuj liście przez kilka minut. Odcedź, poczekaj aż nieco ostygnie.
Krok 5
Wysmaruj naczynie do zapiekania tłuszczem i ułóż warstwę ziemniaczanego farszu, przykryj liśćmi i znowu ziemniakami. Powtarzaj warstwy, aż do wykorzystania składników. Na samym wierzchu powinna znajdować się warstwa ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 30 minut.

Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej