Smaczny jarmuż z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczny jarmuż z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

400 gramów

150 gramów

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w dobrze osolonym wrzątku. Odcedź i utłucz drobno tak jak ziemniaki puree, dodaj łyżkę masła, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 2

Szynkę konserwową pokrój w drobniutką kosteczkę, ser zetrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj z ziemniaczaną masą.

Krok 3

Jarmuż umyj i osusz. Usuń wszystkie niejadalne części, przede wszystkim nerwy i ogonki.

Krok 4

Wlej do garnka wodę i zagotuj z odrobiną soli. Wrzuć jarmuż i blanszuj liście przez kilka minut. Odcedź, poczekaj aż nieco ostygnie.

Krok 5

Wysmaruj naczynie do zapiekania tłuszczem i ułóż warstwę ziemniaczanego farszu, przykryj liśćmi i znowu ziemniakami. Powtarzaj warstwy, aż do wykorzystania składników. Na samym wierzchu powinna znajdować się warstwa ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczny jarmuż z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczny jarmuż z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczny jarmuż z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczny jarmuż z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczny jarmuż z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczny jarmuż z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczny jarmuż z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczny jarmuż z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej