PRZEPISY.PL

Smaczny jarmuż z ziemniakami

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
2
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • ziemniaki1 kg
  • jarmuż 400 gr
  • szynka konserwowa150 gr
  • żółty ser150 gr
  • gałka muszkatołowa1 szczypta
  • sól i pieprz do smaku
  • masło2 łyżki
    • Krok 1

      Ziemniaki obierz i ugotuj w dobrze osolonym wrzątku. Odcedź i utłucz drobno tak jak ziemniaki puree, dodaj łyżkę masła, dopraw do smaku solą i pieprzem.
    • Krok 2

      Szynkę konserwową pokrój w drobniutką kosteczkę, ser zetrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj z ziemniaczaną masą.
    • Krok 3

      Jarmuż umyj i osusz. Usuń wszystkie niejadalne części, przede wszystkim nerwy i ogonki.
    • Krok 4

      Wlej do garnka wodę i zagotuj z odrobiną soli. Wrzuć jarmuż i blanszuj liście przez kilka minut. Odcedź, poczekaj aż nieco ostygnie.
    • Krok 5

      Wysmaruj naczynie do zapiekania tłuszczem i ułóż warstwę ziemniaczanego farszu, przykryj liśćmi i znowu ziemniakami. Powtarzaj warstwy, aż do wykorzystania składników. Na samym wierzchu powinna znajdować się warstwa ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 30 minut.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    141
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Trudne
    276
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie
    828
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    49
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie