Warstwowy przekładaniec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

8 sztuk

0.75 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1

1 szklanka

masa orzechowa:

1.5 szklanki

50 mililitrów

2.5 szklanki

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię utrzeć, dodać cukier puder, żółtka oraz mąkę pszenną. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, amoniakiem oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Krok 2

Ciasto podzielić na 3 części: Do jednej części dodać orzechy. Do drugiej dodać kokos i olejek cytrynowy. Do trzeciej części dodać mak. Każde ciasto piec osobno w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut.

Krok 3

Masa orzechowa: Mleko zagotować, po czym dodać cukier i gotować na wolnym ogniu 5-10 minut, aż zgęstnieje.

Krok 4

Dodać orzechy włoskie i mieszać gotować 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Krok 5

Margarynę utrzeć, po czym dodać gotowaną masę orzechową i mieszać ręcznie.

Krok 6

Na koniec dodać spirytus. Polewa: 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1,5 łyżki wody, 3 łyżki kakao.

Krok 7

Składniki włożyć do jednego garnka i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, a następnie wystudzić.

Krok 8

Przełożenie: Na placek orzechowy wykładamy połowę przygotowanej masy. Masę zakrywamy plackiem kokosowym. Na placek kokosowy wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy plackiem makowym.

Krok 9

Całość polewamy polewą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej