Pulpety w sosie grzybowym z suszonych grzybów | Przepisy.pl pixel

Warzywne pulpety w sosie grzybowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

100 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę w rondelku, wrzuć suszone grzyby, przykryj i odstaw na 15 minut. Posiekaj cebulkę dymkę i kolendrę.

Krok 2

Odcedź grzyby i przełóż do kielicha blendera. Dodaj suszone pomidory, połowę orzechów, posiekane zioła, przyprawy, bułkę tartą i sos sojowy. Całość zmiksuj. Wlej dwie, trzy łyżki wody jeśli uznasz to za stosowne.

Krok 3

Z przygotowanej mieszanki uformuj małe pulpeciki i smaż je na patelni.

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj z 300ml wody i wlej na patelnie. Dodaj pozostałe orzechy i całość gotuj 2-3 minuty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz wzmocnić smak pulpetów dodając starty świeży imbir. Pulpety podawaj z np. kasza gryczaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne pulpety w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne pulpety w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne pulpety w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne pulpety w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne pulpety w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne pulpety w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne pulpety w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne pulpety w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne pulpety w sosie grzybowymWarzywne pulpety w sosie grzybowym

Ze względu na charakter przypraw i części dodatków, danie to można określić mianem orientalnego, lecz nie warto zamykać przysmaku w jednej szufladce. Z jednej strony w przepisie na warzywne pulpety pojawiają się sos sojowy i grzyby shiitake, ale z drugiej znajdziemy w składzie suszone pomidory kojarzone z kuchnią śródziemnomorską. Zapowiada się naprawdę pyszne zamieszanie!

Dla kogo?

Lubisz rozpieszczać swoje kubki smakowe? Jesteś we właściwym miejscu. Suszona i świeża kolendra oraz wędzona papryka zadbają o to, by warzywne pulpety w sosie grzybowym stały się naprawdę niezapomnianą ucztą.

Na jaką okazję?

Gdy masz ochotę na warzywny posiłek, nie bazuj wyłącznie na leczo. Nawet najlepszy przepis prędzej czy później się nudzi. Zobaczysz, jak twoi bliscy z ochotą złapią za sztućce podczas obiadu z warzywnymi pulpetami w sosie grzybowym, a na zakończenie posiłku zapytają o to, kiedy powtórzysz zrobienie tego specjału.

Czy wiesz, że?

Do zmielenia orzechów do pulpetów warzywnych przyda się blender o dużej mocy.

Dla urozmaicenia:

Nic straconego, jeśli w pobliskim sklepie nie znajdziesz grzybów shiitake. W przepisie na warzywne pulpety w sosie grzybowym możesz wykorzystać także mieszankę suszonych grzybów leśnych.