
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
null
null szczypt
null
100 mililitrów
800 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę i każdą naszpikuj kawałkiem czosnku i słoniny.
Krok 2
Skórki ze słoniny sparz, wyłóż nimi rondel, dodaj pokrojone w kostkę cebule, marchewkę, posiekaną trybulę i liść laurowy.
Krok 3
Całość zalej winem i duś na małym ogniu. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę zrumienioną na maśle.
Krok 4
Duś do miękkości a na koniec przypraw solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej