Wołowina z pędami bambusa, ryż brązowy

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

1 szczypta

200 gramów

4 łyżeczki

4 łyżki

0.5 puszka

1 sztuka

2.5 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

400 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa i mięso umyć, odsączyć. Mięso i paprykę pokroić w paski. Pędy bambusa odsączyć i drobno pokroić. Ryż ugotować na sypko.

Wołowina z pędami bambusa, ryż brązowy - Krok 1

Krok 2

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni z olejem, następnie dodać mięso i przyprawę Delikat Knorr. Stale mieszając doprowadzić mięso do miękkości po czym dodać paprykę i pędy bambusa, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.

Wołowina z pędami bambusa, ryż brązowy - Krok 2

Krok 3

Do gotowej potrawy dodać pieprz cayenne, przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup pikantny i sos sojowy. Wymieszać. Gdy potrawa jest za gęsta dodać niewielką ilość wody przegotowanej.

Wołowina z pędami bambusa, ryż brązowy - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawę posypać natką pietruszki. Podawać z ciepłym ryżem wymieszanym z margaryną Flora ProActiv.

Wołowina z pędami bambusa, ryż brązowy - Krok 4
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, witamin A, B1, B2, PP, B6, C, B12.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej