Wołowina z pędami bambusa, ryż brązowy

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1987.4 kJ / 475 Kcal | 24 % |
Tłuszcz | 22 g | 31 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 3.5 g | 18 % |
Węglowodany | 50.3 g | 19 % |
w tym cukry | 1.8 g | 2 % |
Błonnik | 8.4 g | - |
Białko | 27.4 g | 55 % |
Sól | 1.6 g | 27 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 360 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Warzywa i mięso umyć, odsączyć. Mięso i paprykę pokroić w paski. Pędy bambusa odsączyć i drobno pokroić. Ryż ugotować na sypko.
- Krok 2Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni z olejem, następnie dodać mięso i przyprawę Delikat Knorr. Stale mieszając doprowadzić mięso do miękkości po czym dodać paprykę i pędy bambusa, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
- Krok 3Do gotowej potrawy dodać pieprz cayenne, przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup pikantny i sos sojowy. Wymieszać. Gdy potrawa jest za gęsta dodać niewielką ilość wody przegotowanej.
- Krok 4Gotową potrawę posypać natką pietruszki. Podawać z ciepłym ryżem wymieszanym z margaryną Flora ProActiv.
Przygotowanie
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, witamin A, B1, B2, PP, B6, C, B12.