
Składniki
1 opakowanie
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
180 gramów
200 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Szynkę i pomidory pokrój w kostkę. Podziel brokuła i kalafiora na różyczki i zblanszuj poprzez wrzucenie do wrzącej wody. Fix Knorr wymieszaj z jajkiem i śmietaną. Dodaj kalafior, pomidory, brokuły, szynkę, makaron i dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.

Krok 3
Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45 minut. 10 min przed końcem pieczenia zdejmij folię.


Dobra rada:
Aby wzmocnić smak zapiekanki, dodaj pokrojone kapary.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z szynką i warzywami
Wyjdzie? Nie wyjdzie? Zapiekanka z szynką i warzywami sprawi, że te dylematy nie będą nas dotyczyć! Ten przepis to efekt murowany.
Dla kogo? Dla naszej kochanej rodziny. Makaron, warzywa, szynka, ser, naczynie żaroodporne i piekarnik – tyle potrzebujemy, by uszczęśliwić domowników. I siebie – bo zapiekanka z warzywami to nasz sprzymierzeniec. Pokrojenie warzyw i połączenie składników nie wymaga nadludzkich wysiłków. Posypujemy serem, przykrywamy folią aluminiową, teraz wsad do piekarnika i… możemy odpoczywać. Zapiekanka z szynką i warzywami już sobie poradzi.
Na jaką okazję? Kolacja na szybko i… na ciepło, rodzinny obiad, kiedy apetyty zaostrzy jesienny chłód, wizyta niespodziewanych gości - zapiekanka warzywna będzie naszym orężem.
Dla urozmaicenia: Przepis możemy wciąż na nowo modyfikować, dodając inne warzywa, wzbogacając smak kaparami czy oliwkami. Lubimy takie rozwiązania!
Czy wiesz, że? Jesteś fanem różnych serów? Zapiekanka pozwoli ci z nimi eksperymentować. To będzie ciągnąca się przyjemność!
Zapiekanka z szynką i warzywami poleca się na dzisiejszy obiad!