Zapiekanka z boczniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z boczniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

150 gramów

1 pęczek

300 gramów

null

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczniaki umyj i osusz na ręczniku papierowym, pokrój w grube paski.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, kalafiora podziel na małe różyczki.

Krok 3

Makaron ugotuj na półtwardo (al. Dente) odcedź, przelej zimną wodą.

Krok 4

Na oleju przesmaż cebulę, jak zrobi się szklista dodaj kalafiora, duś 5 min, potem dodaj boczniaki i duś jeszcze 5 min.

Krok 5

Zagotuj śmietankę, dodaj knorr Sos grzybowy, następnie lekko ostudź i dodaj jajka.

Krok 6

Natrzyj żaroodporne naczynie tłuszczem, ułóż na przemian makaron i przygotowane warzywa.

Krok 7

Polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 C i piecz ok 30 min.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Torcik mango
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej