Zapiekanka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

869 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1062 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

15 dekagramów

10 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

4 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

500 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron, a następnie przełóż go do naczynia do zapiekania.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Podsmaż mięso na oleju do momentu, gdy stanie się sypkie.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Fix Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr z 500 mililitrami wody, zagotuj i połącz z makaronem.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Pokrój pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę. Następnie dodaj do makaronu mięso oraz pokrojone warzywa.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Całość delikatnie wymieszaj, oprósz tymiankiem, polej masłem oraz posyp serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C, po czym podawaj.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Justyna Kołtonowska

    Justyna Kołtonowska , 30.03.2020

    Pyszna potrawa. polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Kowalska

    Joanna Kowalska , 10.01.2018

    Pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jaworska

    Ewa Jaworska , 14.11.2015

    było wybitne;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Zuberek

    Piotr Zuberek , 10.05.2015

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 01.05.2015

    bardzo lubię dania z grzybami

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z pieczarkamiZapiekanka z pieczarkami

Pieczarki są popularne ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat. Wykorzystaj ten atut i przygotuj z ich dodatkiem prostą zapiekankę. Do jej przyrządzenia wybierz dowolny makaron i ugotuj go al dente. Sięgnij po muszelki, świderki lub penne. Wypróbuj także wariantu z makaronami wieloziarnistymi lub kolorowymi. Z całością dobrze będzie komponować się mięso mielone (dowolnie: wieprzowe, wołowe bądź drobiowe), podsmażone na patelni z cebulą. Przygotuj do niego sos na bazie świeżych lub suszonych pomidorów, czosnku i aromatycznych ziół (bazylii, oregano, tymianku). Pieczarki dodaj na końcu, aby nie straciły smaku i zapachu. Wszystkie składniki połącz ze sobą i chwilę podduś. Podstawową wersję urozmaicaj o dodatkowe sezonowe warzywa, np. szpinak lub paprykę. Przed włożeniem potrawy do piekarnika, posyp jej wierzch startym żółtym serem, opcjonalnie wymieszanym z parmezanem. Zapiekankę z pieczarkami podawaj na gorąco. Udekoruj ją pomidorami koktajlowymi i świeżymi liśćmi tymianku. Wypróbuj nasz przepis.