Zapiekanka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
869 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1065 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

15 dekagramów

10 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

4 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

500 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron, a następnie przełóż go do naczynia do zapiekania.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Podsmaż mięso na oleju do momentu, gdy stanie się sypkie.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Fix Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr z 500 mililitrami wody, zagotuj i połącz z makaronem.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Pokrój pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę. Następnie dodaj do makaronu mięso oraz pokrojone warzywa.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Całość delikatnie wymieszaj, oprósz tymiankiem, polej masłem oraz posyp serem. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C, po czym podawaj.

Zapiekanka z pieczarkami - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Justyna Kołtonowska

    Justyna Kołtonowska , 30.03.2020

    Pyszna potrawa. polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Kowalska

    Joanna Kowalska , 10.01.2018

    Pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jaworska

    Ewa Jaworska , 14.11.2015

    było wybitne;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Zuberek

    Piotr Zuberek , 10.05.2015

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 01.05.2015

    bardzo lubię dania z grzybami

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z pieczarkamiZapiekanka z pieczarkami

Pieczarki są popularne ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat. Wykorzystaj ten atut i przygotuj z ich dodatkiem prostą zapiekankę. Do jej przyrządzenia wybierz dowolny makaron i ugotuj go al dente. Sięgnij po muszelki, świderki lub penne. Wypróbuj także wariantu z makaronami wieloziarnistymi lub kolorowymi. Z całością dobrze będzie komponować się mięso mielone (dowolnie: wieprzowe, wołowe bądź drobiowe), podsmażone na patelni z cebulą. Przygotuj do niego sos na bazie świeżych lub suszonych pomidorów, czosnku i aromatycznych ziół (bazylii, oregano, tymianku). Pieczarki dodaj na końcu, aby nie straciły smaku i zapachu. Wszystkie składniki połącz ze sobą i chwilę podduś. Podstawową wersję urozmaicaj o dodatkowe sezonowe warzywa, np. szpinak lub paprykę. Przed włożeniem potrawy do piekarnika, posyp jej wierzch startym żółtym serem, opcjonalnie wymieszanym z parmezanem. Zapiekankę z pieczarkami podawaj na gorąco. Udekoruj ją pomidorami koktajlowymi i świeżymi liśćmi tymianku. Wypróbuj nasz przepis.