
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
180 gramów
100 mililitrów
400 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Szynkę i pomidory pokrój w kostkę. Podziel brokuła i kalafiora na różyczki i zblanszuj poprzez wrzucenie do wrzącej wody. Zapiefix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną, zagotuj. Dodaj kalafior, pomidory, brokuły, szynkę, makaron i dokładnie wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.

Krok 2
Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. 10 min przed końcem pieczenia zdejmij folię.


Dobra rada:
Aby wzmocnić smak zapiekanki, dodaj pokrojone kapary.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z szynką i warzywami
Wyjdzie? Nie wyjdzie? Zapiekanka z szynką i warzywami sprawi, że te dylematy nie będą nas dotyczyć! Ten przepis to efekt murowany.
Dla kogo? Dla naszej kochanej rodziny. Makaron, warzywa, szynka, ser, naczynie żaroodporne i piekarnik – tyle potrzebujemy, by uszczęśliwić domowników. I siebie – bo zapiekanka z warzywami to nasz sprzymierzeniec. Pokrojenie warzyw i połączenie składników nie wymaga nadludzkich wysiłków. Posypujemy serem, przykrywamy folią aluminiową, teraz wsad do piekarnika i… możemy odpoczywać. Zapiekanka z szynką i warzywami już sobie poradzi.
Na jaką okazję? Kolacja na szybko i… na ciepło, rodzinny obiad, kiedy apetyty zaostrzy jesienny chłód, wizyta niespodziewanych gości - zapiekanka warzywna będzie naszym orężem.
Dla urozmaicenia: Przepis możemy wciąż na nowo modyfikować, dodając inne warzywa, wzbogacając smak kaparami czy oliwkami. Lubimy takie rozwiązania!
Czy wiesz, że? Jesteś fanem różnych serów? Zapiekanka pozwoli ci z nimi eksperymentować. To będzie ciągnąca się przyjemność!
Zapiekanka z szynką i warzywami poleca się na dzisiejszy obiad!






























