
Składniki
8 sztuk
400 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
200 mililitrów
120 gramów
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj na klasyczne puree. Na końcu dodaj do puree mleko oraz margarynę, wymieszaj i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
W garnku podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Jak będą rumiane dodaj mięso i smaż ciągle mieszając aby nie powstały grudki.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z bulionem i przecierem pomidorowym.
Krok 4
Zalej sosem mięso i duś aż sos dobrze zgęstnieje.
Krok 5
Gęsty i gotowy sos wylej na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu przykryj mięso szczelnie i równo warstwą ziemniaczanego puree.
Krok 6
Zapiekankę posyp startym serem cheddar i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanki z pewnością przykuwają uwagę efektownym wyglądem, niecodziennym smakiem i charakterystycznym zapachem. Te popularne – z pieczarkami i dużą ilością sera żółtego nadają się zarówno na przekąskę, jak i danie obiadowe bądź kolację. Ciekawą propozycją na to danie, jest przygotowanie go z ziemniaków, szczególnie jeśli występują nie w formie krojonych plastrów, lecz w formie „zgniecionej”. Jego podstawę stanowić będzie sos. Do jego przygotowania potrzebujesz dobrej jakości mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego. Podsmażone z czosnkiem i cebulą oraz doprawione według gustu przecierem z pomidorów i odpowiednią mieszanką ziół wypełni dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki ugotuj na puree z dodatkiem mleka i tłuszczu oraz przeciągnij przez praskę. Dzięki temu uzyskasz odpowiednią konsystencję, ułatwiającą rozprowadzenie po mięsnej warstwie zapiekanki. By całość była spójna, co pomoże w sprawnym dzieleniu na porcje, należy zadbać o odpowiednią gęstość sosu. Dodatek starego sera cheddar świetnie podkreśli smak gotowej potrawy.