Zapiekanka z fasolką szparagową i makaronem | Przepisy.pl pixel

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

200 gramów

200 gramów

3 łyżki

200 gramów

4 sztuki

1 pęczek

150 gramów

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oba sery zetrzyj na tarce, czosnek i bazylię posiekaj, pomidorki przekrój na pół, pora drobno pokrój, jarmuż oczyść, usuwając zgrubienia liści.

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, pora i jarmuż. Smaż, aż warzywa zrobią się miękkie, dodaj gałkę muszkatową, 400 ml wody, śmietanę i Fix.

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - Krok 2

Krok 3

Całość zagotuj, przełóż do kielicha blendera, zmiksuj wszystko na jednolitą zieloną masę. Zielony sos na powrót wlej do garnka, dodaj do niego surowy makaron, gotuj wszystko razem 5 minut, dodaj połowę sera, wymieszaj. Dodaj pomidorki, posiekaną bazylię oraz fasolkę szparagową. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - Krok 3

Krok 4

Posyp z wierzchu pokrojonym w kostkę chlebem wymieszanym z serem. Przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię. Zapiekankę piecz jeszcze kolejne 10 minut, aż ser i grzanki się zarumienią.

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki można także dodać pokrojonego w paseczki łososia lub szynkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkamiZielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami

Świeżo, zdrowo, kolorowo? Odpowiedź jest prosta - zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami. Atrakcyjny wygląd i bogate wnętrze – oto jej znaki rozpoznawcze. Wodzi na pokuszenie!

Dla kogo? Dla patrzących na świat przez… zielone okulary: wegetarian, kochających warzywa, wielbicieli tego, co soczyste, świeże, pachnące. Przepis na zieloną zapiekankę powinien także na stałe zagościć w kuchni makaronożerców.

Na jaką okazję? Okazji do zajadania się zieloną zapiekanką nie brakuje – wiosenny obiad, kolacja, podczas której dopisują apetyty, rodzinny posiłek na szybko. To nie wszystko – odgrzana zapiekanka to pomysł na lunch, kiedy czas to twój największy wróg.

Dla urozmaicenia: Masz ochotę na więcej warzyw? Na straganie pyszni się dorodny szpinak? Dorzucaj!

Czy wiesz, że? Zapiekanka makaronowa to ratunek dla składników, które już zbyt długo czekają w kuchni na wykorzystanie. Ratujmy wszystko, co jest w lodówce – zapiekanka chętnie przyjmie do siebie!

Przygotuj zieloną zapiekankę z fasolką szparagową i pomidorkami i pokaż wszystkim, jak grasz w zielone!