Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami
łatwe
267 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
50 gramów
1 pęczek
200 gramów
200 gramów
3 łyżki
200 gramów
4 sztuki
1 pęczek
150 gramów
1 szczypta
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oba sery zetrzyj na tarce, czosnek i bazylię posiekaj, pomidorki przekrój na pół, pora drobno pokrój, jarmuż oczyść, usuwając zgrubienia liści.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, pora i jarmuż. Smaż, aż warzywa zrobią się miękkie, dodaj gałkę muszkatową, 400 ml wody, śmietanę i Fix.

Krok 3
Całość zagotuj, przełóż do kielicha blendera, zmiksuj wszystko na jednolitą zieloną masę. Zielony sos na powrót wlej do garnka, dodaj do niego surowy makaron, gotuj wszystko razem 5 minut, dodaj połowę sera, wymieszaj. Dodaj pomidorki, posiekaną bazylię oraz fasolkę szparagową. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 4
Posyp z wierzchu pokrojonym w kostkę chlebem wymieszanym z serem. Przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię. Zapiekankę piecz jeszcze kolejne 10 minut, aż ser i grzanki się zarumienią.


Dobra rada:
Do zapiekanki można także dodać pokrojonego w paseczki łososia lub szynkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami
Świeżo, zdrowo, kolorowo? Odpowiedź jest prosta - zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami. Atrakcyjny wygląd i bogate wnętrze – oto jej znaki rozpoznawcze. Wodzi na pokuszenie!
Dla kogo? Dla patrzących na świat przez… zielone okulary: wegetarian, kochających warzywa, wielbicieli tego, co soczyste, świeże, pachnące. Przepis na zieloną zapiekankę powinien także na stałe zagościć w kuchni makaronożerców.
Na jaką okazję? Okazji do zajadania się zieloną zapiekanką nie brakuje – wiosenny obiad, kolacja, podczas której dopisują apetyty, rodzinny posiłek na szybko. To nie wszystko – odgrzana zapiekanka to pomysł na lunch, kiedy czas to twój największy wróg.
Dla urozmaicenia: Masz ochotę na więcej warzyw? Na straganie pyszni się dorodny szpinak? Dorzucaj!
Czy wiesz, że? Zapiekanka makaronowa to ratunek dla składników, które już zbyt długo czekają w kuchni na wykorzystanie. Ratujmy wszystko, co jest w lodówce – zapiekanka chętnie przyjmie do siebie!
Przygotuj zieloną zapiekankę z fasolką szparagową i pomidorkami i pokaż wszystkim, jak grasz w zielone!