Przepisy na Barszcz czerwony
65 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony jest zupą, której głównym składnikiem są buraki ćwikłowe, nadające potrawie intensywną barwę. Bywa podawany z uszkami na wigilijnym stole, dobrze sprawdzi się jednak i w innych okolicznościach. W wersji późnowiosennej i letniej bywa przyrządzany z młodych czerwonych buraków i ich liści, czyli botwinki. Wtedy też może występować w postaci orzeźwiających chłodników, stanowiących dobrą propozycję na pierwsze danie obiadowe. Przygotowuje się je na bazie zimnego wywaru z buraczanych korzeni, zabiela śmietaną, kefirem lub jogurtem. Pasuje do tego jajko (ugotowane na twardo i dowolnie przekrojone) oraz różnego rodzaju zielone nacie, na przykład szczypiorek. Barszcz w wersji czystej (bez dodatków) możesz podawać w bulionówkach, w towarzystwie krokietów (sprawdzą się mięsne, kapuściano-grzybowe, pieczarkowe i inne – dobrą propozycją będą te świeże, pieczone z ciasta francuskiego lub drożdżowego). Przy innych jego rodzajach lepsze będą głębokie talerze. Oprócz tych już wspomnianych, istnieje wiele innych wariantów tej potrawy. Barszcz może być i kwaśny i słodko-kwaśny. Wybierając drugą z opcji, wystarczy dodać do niego odpowiednie owoce. Pasować będą morele, jabłka lub śliwki. Istnieją też buraczane zupy z dodatkiem innych, niż buraki, warzyw. Te z białą kapustą i ziemniakami (czasem również z fasolą i grzybami) nazywa się barszczami ukraińskimi. To jednak niejedyne możliwości przyrządzania tej smacznej zupy, koniecznie zatem przejrzyj nasze przepisy i ugotuj ją już dziś.