Babeczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

250 gramów

1.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąka, proszek, pół szklanki cukru, Kasia, żółtka na ciasto.

Krok 2

Wygniatamy rękami, bo jest to kruche ciasto.

Krok 3

Kładziemy ciasto do małych foremek i nakładamy jabłka.

Krok 4

Piec 40 minut w 170 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Buraczkowe muffinki
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BabeczkiBabeczki

Kruche jabłkowe babeczki to dobra propozycja na szybkie ciastka z owocowym dodatkiem. Swoim smakiem przypominają trochę popularną szarlotkę, przygotowuje się je jednak nieco szybciej. Ciasto kruche z mąki, cukru, margaryny, proszku do pieczenia i żółtka wyrabia się rękami. Tak przyrządzone nakłada się do foremek, a na wierzch dodaje się jabłka. Mogą być starte lub pokrojone w kostkę. Dodaj do nich cynamon, kardamon lub imbir. Ich zapach będzie wtedy jeszcze intensywniejszy, a jednocześnie nabiorą bardziej wyrazistego smaku. Taka przekąska będzie pyszna zwłaszcza jesienią, kiedy jabłka są smaczne i dojrzałe. Babeczki z ich dodatkiem serwuj ozdobione bitą śmietaną, z sosem waniliowym lub z lodami i listkiem mięty. W takiej formie zamienisz je w delikatny deser, który podasz podczas przyjęcia czy kolacji ze znajomymi. Sprawdzą się też jako uzupełnienie drugiego śniadania w pracy lub dodatek do kawy. Masz ochotę na jabłkowe babeczki? Zobacz przepis i dowiedz się, jak je zrobić krok po kroku.