Babeczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąka, proszek, pół szklanki cukru, Kasia, żółtka na ciasto.

Krok 2

Wygniatamy rękami, bo jest to kruche ciasto.

Krok 3

Kładziemy ciasto do małych foremek i nakładamy jabłka.

Krok 4

Piec 40 minut w 170 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BabeczkiBabeczki

Kruche jabłkowe babeczki to dobra propozycja na szybkie ciastka z owocowym dodatkiem. Swoim smakiem przypominają trochę popularną szarlotkę, przygotowuje się je jednak nieco szybciej. Ciasto kruche z mąki, cukru, margaryny, proszku do pieczenia i żółtka wyrabia się rękami. Tak przyrządzone nakłada się do foremek, a na wierzch dodaje się jabłka. Mogą być starte lub pokrojone w kostkę. Dodaj do nich cynamon, kardamon lub imbir. Ich zapach będzie wtedy jeszcze intensywniejszy, a jednocześnie nabiorą bardziej wyrazistego smaku. Taka przekąska będzie pyszna zwłaszcza jesienią, kiedy jabłka są smaczne i dojrzałe. Babeczki z ich dodatkiem serwuj ozdobione bitą śmietaną, z sosem waniliowym lub z lodami i listkiem mięty. W takiej formie zamienisz je w delikatny deser, który podasz podczas przyjęcia czy kolacji ze znajomymi. Sprawdzą się też jako uzupełnienie drugiego śniadania w pracy lub dodatek do kawy. Masz ochotę na jabłkowe babeczki? Zobacz przepis i dowiedz się, jak je zrobić krok po kroku.