Babeczki brzoskwiniowe

na kruchym cieście

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

17

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier, miękką Kasię, żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem.

Krok 2

Następnie wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 4

Foremki do babeczek posmaruj Kasią i obsyp bułką tartą.

Krok 5

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wylep nim foremki.

Krok 6

Piecz około 15 minut w 180 stopniach C.

Krok 7

Brzoskwinie osącz z zalewy i zmiksuj.

Krok 8

Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego sosu z brzoskwiń.

Krok 9

Gdy napęcznieje podgrzej, aby żelatyna się rozpuściła i połącz ze zmiksowanymi brzoskwiniami.

Krok 10

Musem brzoskwiniowym napełnij babeczki.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Srokowska

    Marta Srokowska, 13.01.2017

    Zrobiłam i są przepyszne. Nie za słodkie, w sam raz do kawy. Poza tym ślicznie wyglądają. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki brzoskwiniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki brzoskwinioweBabeczki brzoskwiniowe

Kruche ciasto i brzoskwiniowy mus – oto sposób na wyśmienite owocowe babeczki. Co jest sekretem wypieku tego typu? Odpowiedź jest prosta – dobrze schłodzone produkty. Zadbaj zatem o to, aby jajka, kostka do pieczenia i śmietana miały niską temperaturę. Przygotowanie mini wypieków rozpocznij od szybkiego wymieszania mikserem produktów na ciasto. Następnie wyłóż je na stół podsypany mąką i całość szybko zagnieć. Schłódź ciasto, owijając je wcześniej folią spożywczą, która zapobiegnie jego wysychaniu. Foremki do babeczek natłuść i oprósz bułką tartą – tę drugą możesz zastąpić zmielonymi płatkami jaglanymi. Foremki wylep ciastem i piecz przez krótki czas. Wypełnij je musem brzoskwiniowym, który przygotujesz wyjątkowo łatwo: wystarczy, że brzoskwinie z puszki zmiksujesz i połączysz z żelatyną. Opcjonalnie możesz użyć agaru, czyli substancji żelującej pochodzenia roślinnego. Wybierając drugą opcję, sugeruj się instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu. Gotowe ciasteczka możesz udekorować kawałkami czekolady lub listkami mięty. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.