Babeczki czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

1385 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

629 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1813 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

165 gramów

165 gramów

3 sztuki

3 sztuki

0.5 szklanki

65 gramów

65 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z gorzką czekoladą. Zdejmij z kuchenki i dodaj mleko.

Babeczki czekoladowe - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj jajka z żółtkami.

Babeczki czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Do zmiksowanych jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę z Kasią. Wymieszaj.

Babeczki czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj na jednolitą masę.

Babeczki czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Rozlej masę do porcelanowych foremek i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180˚C przez 8 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, póki nadzienie jest płynne!

Babeczki czekoladowe - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Przed pieczeniem babeczki możesz wstawić do zamrażarki. Dzięki temu po wyjęciu z piekarnika będą miały gorące, płynne nadzienie i będzie można je od razu podać na stół.

13

Opinie o przepisie

  • Patryk

    Patryk , 29.03.2020

    TAK Babeczki posypałbym cukrem pudrem wymieszanym z małą szczyptą soli. Sól doskonale podkreśli smak czekolady a biała posypka poprawi wygląd dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Biegun

    Bozena Biegun, 15.10.2019

    czy piekarnik ma być nastawiony góra-dół pytam ponieważ nie wszędzie jest podana informacja

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ola Sobieska

    Ola Sobieska, 19.10.2018

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Angella

    Angela Angella, 20.11.2017

    Moje babeczki wyszły idealne i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ala basia

    ala basia, 09.01.2017

    przepraszam, nie doczytałam. Jest info o mące

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ala basia

    ala basia, 09.01.2017

    a co z mąką? ile jej dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola radziwonka

    Ola radziwonka, 19.10.2016

    są dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • asia mazurczak

    asia mazurczak, 03.10.2016

    są bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina litwińska

    karolina litwińska, 17.09.2016

    a one nie musza się trochę dłużej piec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria  Piechota

    Wiktoria Piechota , 17.08.2016

    Pyszne.Na sam widok leci mi ślinka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Ryba

    Ania Ryba, 04.05.2016

    wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Majewska

    Olga Majewska, 06.03.2016

    Polecam . Zrobiłam i są naprawde pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Czekoladowe babeczki
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki czekoladoweBabeczki czekoladowe

Intensywny smak gorzkiej czekolady dominuje w płynnym, aksamitnym cieście, które tworzy babeczki. Podaje się je, kiedy są jeszcze gorące. Oprócz czekolady do ich przyrządzenia będziesz potrzebować jajek, mleka, cukru, kostki do pieczenia i mąki. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę wymieszaj z roztopioną kostką, a po zdjęciu naczynia z palnika dodaj także mleko. Następnie dołącz jajka, mąkę i cukier. Całość powinna być gładka i jednolita. Masę przelej do ceramicznych kokilek, a następnie wstaw je do piekarnika. Gorące babeczki czekoladowe będą dobrze smakowały z lodami śmietankowymi, bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Smacznym dodatkiem będą również świeże owoce. Podaj wypiek z truskawkami, wiśniami lub jagodami. Babeczki posyp dodatkowo cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami i ozdób listkami mięty. To dobra propozycja na deser, zwłaszcza zimą, podawany do gorącego kakao lub kawy. Wypróbuj podany przepis, jeśli masz ochotę na pyszne babeczki z dodatkiem czekolady. Życzymy smacznego.