Babeczki motylki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

230 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

449 osób zapisało

Udostępnij
Babeczki motylki

Składniki

ciasto:

250 gramów

400 gramów

20 gramów

1 szczypta

1 opakowanie

dekoracja:

24 sztuki

250 gramów

nadzienie:

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyłóż tacę do muffinów papierem do pieczenia. Wymieszaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i mąkę. Roztop Kasię w rondelku. Dodaj do cukru i mąki, a następnie wymieszaj widelcem, tak żeby uformować kruszonkę.

Babeczki motylki - Krok 1

Krok 2

Rozłóż dwie trzecie kruszonki do foremek na muffiny i lekko spłaszcz dłonią. Ciasto posyp z wierzchu płatkami owsianymi. Umyj jabłka, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce w mniejsze cząstki. Ułóż na cieście tak, aby plasterki jabłek zachodziły na siebie.

Babeczki motylki - Krok 2

Krok 3

Posyp z wierzchu pozostałą 1/3 kruszonki i piecz ciasto w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 35 minut, aż zmieni kolor na złoty.

Babeczki motylki - Krok 3

Krok 4

Odstaw babeczki do ostygnięcia. Przekrój na pół i zestaw odwróconymi połówkami do siebie. Ubij śmietankę z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Z bitej śmietany i paluszków czekoladowych uformuj na babeczkach skrzydła i czułki motyli.

Babeczki motylki - Krok 4

Krok 5

Możesz także udekorować lodami: z lodów i paluszków czekoladowych uformuj na babeczkach skrzydła i czułki motyli.

Babeczki motylki - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Julia Pałka

    Julia Pałka

    super pomysłowe! naprawdę mega mi się podoba :) zapraszam również na mojego bloga, który jest poświęcony wyłącznie wypiekom, jakimi są babeczki i muffinki. Przy okazji dowiesz się na czym polega różnica między nimi!

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej