Babeczki truskawkowe motyle

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

35

354 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

125 gramów

1 sztuka

175 gramów

25 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

100 mililitrów

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

200 gramów

250 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Ubij Kasię i cukier mikserem, aż masa będzie gładka. Dodaj jajko.

Krok 2

Wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz z mlekiem i wymieszaj. Masę przełóż do foremek. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Krok 3

W międzyczasie zetrzyj z cytryny skórkę na tarce z drobnymi otworami. Wymieszaj skórkę z serkiem i cukrem pudrem. Ubij śmietanę na sztywno. Dodaj serek. Pozwól, by krem się schłodził, zanim użyjesz go do ozdabiania babeczek.

Krok 4

Rozprowadź krem na schłodzonych babeczkach. Udekoruj truskawkami tak, by powstał motyl.

Krok 5

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Jeśli chcesz uzyskać zielony krem bitą śmietanę na utrzyj z puree z liści bazylii.

4

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 22.06.2018

    pyszne o apetycznie wyglądają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hania Kondrat

    Hania Kondrat, 14.07.2017

    dosłownie klops! ciasto pyszne, ale jednak się tak rozwala, że nie da się go wyjąć z foremek, ponieważ dół jest karmelizowany a robiłyśmy zgodnie z przepisem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Maria

    Grazyna Maria, 01.06.2016

    przepraszam za blad....... probuje nie prubuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Maria

    Grazyna Maria, 01.06.2016

    przepraszam ale tu jest cos niedoklanie........krok 1 i 2 ......co z czym? czy pozniej wszystko razem....? ja sie domyslam,,,,ale chyba nie wszyscy............ 1 )najpierw kasia z cukrem , potem jajko.......ok.......... 2)pozniej maka i orzechy , proszek do pieczenia i sol............wymieszac z mlekiem......ok..... masa wykleic foremki..... 1 czy 2 ? czy moze razem zmieszac a pozniej wylepic? prosze, pisz dokladniej....ja wiem co zrobic......ale nie wszyscy....... jesli ktos prubuje pierwszy raz to co z tego wyjdzie........klops........ sorry za szczerosc.......

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki truskawkowe motyle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki truskawkowe motyle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki truskawkowe motyle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki truskawkowe motyle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki truskawkowe motyle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki truskawkowe motyle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki truskawkowe motyle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki truskawkowe motyleBabeczki truskawkowe motyle

Puszyste babeczki ozdobione truskawkowymi motylami znakomicie sprawdzą się jako deser na letnie dni. Taki wypiek będzie się dobrze prezentował na stole, zatem możesz go także podać na przyjęciu lub podczas uroczystego posiłku. Do upieczenia babeczek będziesz potrzebować kostki do pieczenia i cukru, które należy utrzeć na jasną, puszystą masę i zmiksować z jajkiem. Drobno zmiel garść orzechów laskowych, wymieszaj je z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej do ciasta mleko i zmiksuj. Gotową masę nakładaj łyżką do papilotek, umieszczonych w formie na muffinki. Piecz do momentu, aż ciasto wyrośnie i nabierze złocisto-brązowego koloru. Startą skórkę z cytryny połącz z serkiem śmietankowym i cukrem pudrem. Dodaj ubitą na sztywno słodką śmietankę i delikatnie wymieszaj. Powstały w ten sposób krem schłódź w lodówce, a następnie nałóż go na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu umieść kawałki truskawek, by kształtem przypominały motyla. Sprawdź, jaka to pyszna i efektowna słodka przekąska.