Babeczki z budyniem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

34 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

2 łyżki

3 sztuki

masa budyniowa:

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki zarabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki, wylepiamy nimi foremki na babeczki.

Krok 2

Z ciasta wykrawamy krążki do "zamknięcia" babeczek. Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.

Krok 3

Żółtka rozcieramy w rondelku, z cukrem i mąką na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka wanilii. Stawiamy na małym ogniu, wlewamy mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

Krok 4

Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zestawiamy z ognia. Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek, aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął.

Krok 5

Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.

Krok 6

Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je "do góry nogami" i posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Muffinki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej