Babeczki z kremem z białej czekolady

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

248 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

165 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

165 gramów

dodatki:

70 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

130 gramów

90 mililitrów

przygotujesz szybciej z:

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce zmiksuj mąkę, jajka, cukier, Kasię, proszek do pieczenia oraz mleko. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Babeczki z kremem z białej czekolady - Krok 1

Krok 2

Dodaj borówki.

Babeczki z kremem z białej czekolady - Krok 2

Krok 3

Nałóż ciasto do foremek do muffinek i piecz przez 25 minut do zezłocenia. Pozostaw do ostygnięcia.

Babeczki z kremem z białej czekolady - Krok 3

Krok 4

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.

Babeczki z kremem z białej czekolady - Krok 4

Krok 5

Pokrusz bezy do miseczki, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę. Mieszaj do połączenia składników.

Babeczki z kremem z białej czekolady - Krok 5

Krok 6

Pokryj każdą babeczkę mieszanką czekolady i bez.

Babeczki z kremem z białej czekolady - Krok 6

Krok 7

Ubij śmietanę.

Babeczki z kremem z białej czekolady - Krok 7

Krok 8

Nałóż bitą śmietanę na czubek babeczek i udekoruj borówkami oraz posypką i złotem.

Babeczki z kremem z białej czekolady - Krok 8

Krok 9

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Babeczki z kremem z białej czekolady - Krok 9
1

Opinie o przepisie

  • Wiolinka Olinka

    Wiolinka Olinka

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z kremem z białej czekoladyBabeczki z kremem z białej czekolady

Jeśli szukasz słodkiej przekąski na święta wielkanocne, to babeczki z kremem z białej czekolady są właśnie dla Ciebie. Zmiksuj dokładnie składniki na ciasto do uzyskania delikatnej i gładkiej masy. Dodaj owoce, np. borówki, maliny czy truskawki. Jeśli chcesz, użyj mrożonych – sprawdzą się równie dobrze, jak świeże. Umieść ciasto w papilotkach do połowy ich wysokości i piecz do uzyskania złocistego koloru. Aby przygotować masę na babeczki, delikatnie wymieszaj rozpuszczoną czekoladę z pokruszonymi bezami. Jeśli nie lubisz białej czekolady, użyj mlecznej albo gorzkiej, opcjonalnie zastąp ją gotową masą kajmakową. Dodaj nieco ekstraktu z wanilii, który nada wypiekowi waniliowego posmaku i idealnie skomponuje się z białą czekoladą. Ewentualnie użyj ekstraktu migdałowego. Jeżeli chcesz, aby babeczki wyszły wyjątkowo pulchne, dodaj sody oczyszczonej. To jak będą wyglądały, zależy tylko od Ciebie. Daj się ponieść wyobraźni i udekoruj wypiek złotymi gwiazdkami, kolorową posypką i borówkami. Życzymy smacznego.