Babeczki z makiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

85

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

1.5 sztuki

0.5 sztuki

8 sztuk

2 łyżki

1.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 opakowanie

masa makowa:

40 dekagramów

1 litr

15 dekagramów

0.75 szklanki

1 sztuka

10 dekagramów

15 dekagramów

4 sztuki

1 szklanka

25 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie te składniki krótko zagnieść, następnie włożyć do lodówki w celu schłodzenia.

Krok 2

Piec w odpowiednich foremkach z nałożonym farszem (przepis poniżej) w gorącym piekarniku (w ok. 200 stopniach Celsjusza) ok. 20-30 min. (dobrze pilnować).

Krok 3

Farsz makowy: 40 dag uprzednio umytego maku zalewamy 1 l wrzącego mleka i gotujemy (mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu przez 30 minut.

Krok 4

Osączony na sitku mak należy zemleć na maszynce (użyć sitka o najmniejszych oczkach) 3-4 razy.

Krok 5

W rondlu żeliwnym rozpuszczamy 15 dag Kasi, ¾ szklanki pszczelego miodu, dodajemy drobniutko utłuczoną laskę wanilii, 10 dag niezbyt drobno posiekanych migdałów (lub orzechów), 15 dag rodzynek.

Krok 6

Teraz dodajemy mak i przesmażamy go z podanymi składnikami przez 15 minut (często mieszając, by uniknąć przypalenia).

Krok 7

Do nieco ochłodzonej masy dodajemy 3-4 żółtka utarte dokładnie z szklanką cukru oraz pianę bardzo sztywno ubitą z pozostałych białek.

Krok 8

Smak masy makowej będzie jeszcze wykwintniejszy, gdy na zakończenie dodamy do niej kieliszek dobrego rumu lub koniaku.

Krok 9

Farsz jest gotowy.

Krok 10

Jeszcze letni nakładamy na ciasto.

Krok 11

Przykrywam farsz makowy utartym na tarce ciastem kruchym i po upieczeniu w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza, dekoruję polewą czekoladową (rozpuszczam czekoladę z 5 dag masła).

Krok 12

Następnie babeczki posypuję migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej