
Składniki
4 sztuki
2 opakowania
500 mililitrów
3 sztuki
500 gramów
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkami, aby powstało ciasto.

Krok 2
Czosnek oraz cebulę posiekaj i podsmaż na oleju.

Krok 3
Ziemniaki oraz pieczarki zetrzyj na tarce na średnich oczkach i połącz z ciastem.

Krok 4
Dodaj do ciasta wcześniej usmażony czosnek oraz cebulę i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Formę do keksa wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 °C przez 35-40 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka ziemniaczano-pieczarkowa
Babka ziemniaczano-pieczarkowa to pyszna odmiana dania, znanego głównie na wschodzie Polski. Jest prosta w przygotowaniu, szybka i wyjątkowo smaczna. Jeśli zatem szukasz inspiracji na bezmięsny obiad, sięgnij po nasz przepis. Przygotowana według niego babka ziemniaczana jest miękka w środku, zwarta, dobrze się kroi, a jej wierzch pokrywa chrupiąca skórka. Do jej przyrządzenia użyj surowych ziemniaków startych na tarce o średnich oczkach. W ten sam sposób zetrzyj pieczarki. Dopraw masę czosnkiem, cebulką i majerankiem, pasować będzie również dodatek pietruszki, a jeśli lubisz, także podsmażonych kawałków wędzonego boczku. Smak ziemniaków znakomicie podkreśli dodatek niewielkiej ilości gałki muszkatołowej. Pieczona babka to bardzo dobry sposób na obiad, chociaż smaczna będzie także serwowana na zimno. Podaj ją z gęstym sosem grzybowym albo surówką z kiszonej kapusty. Babka będzie stanowiła również świetną alternatywę dla klasycznego ziemniaczanego purée, zwłaszcza do pieczonych mięs i gulaszy. Spróbuj!