Babki ponczowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

20 dekagramów

8 sztuk

1

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać mąkę, ciągle ucierając, potem pianę z pozostałych białek i dobrze wymieszać.

Krok 2

Masę nakładać do foremek wysmarowanych Kasią i wysypanych mąką.

Krok 3

Upiec w 150 - 160 stopni na złoto.

Krok 4

Zrobić rzadki syrop: dodać rumu lub wina, soku z cytryny, odstawić i maczać w nim babki, a gdy dobrze syropem nasiąkną, układać na półmisku i ubrać konfiturami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babki ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babki ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babki ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babki ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babki ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babki ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babki ponczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej