Bananowe babeczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

213 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

250 gramów

150 gramów

1.5 łyżeczki

1 szczypta

75 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piec do temp. 180 stopni C.

Krok 2

Wysmaruj Kasią foremki na babeczki.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy.

Krok 4

Odstaw.

Krok 5

W średniej wielkości misce wymieszaj rozgniecione widelcem banany, jajka, rozpuszczoną Kasię i czekoladę.

Krok 6

Przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie połącz masę bananową z suchymi składnikami.

Krok 7

Umieść po łyżce ciasta w foremkach i połóż na nim po plasterku banana.

Krok 8

Piecz około 30 minut.

Krok 9

Po upieczeniu odstaw babeczki na 5 minut i dopiero wtedy wyjmuj z foremek.

3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka, 28.03.2019

    Babeczki z przepisu wyszły genialne. Jeśli doda się bardzo dojrzałe banany, taka ilość cukru jaka jest podana w przepisie to zdecydowanie za dużo. Mysle, o 50g cukru śmiało można obniżyć. Wilgotne są w środku przez banany. Rozlożylam całą porcję na 20 foremek. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia smak

    sylwia smak, 21.02.2016

    bardzo smaczne! wyszly troche w srodku mokre, ale to chyba przez rozmiar bananow. byly wyjatkowo olbrzymie a zrozbilam zgodnie z przepisem z trzech. polecam babeczki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Stołtny

    Agnieszka Stołtny, 22.11.2015

    robiłam z córkami świetne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Muffinki czekoladowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bananowe babeczkiBananowe babeczki

Jedną z zalet babeczek jest ich różnorodność. Tym razem wypróbuj, jak smakują połączone w nich biała czekolada oraz słodkie banany. Dzięki ich miękkiej konsystencji łatwo je zmiksować, czy nawet rozgnieść widelcem. W takiej postaci mogą z powodzeniem posłużyć jako dodatek do ciasta lub jeden ze składników masy. Aby przygotować ciasto na bananowe babeczki, wymieszaj dokładnie mąkę z cukrem, odrobiną soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj także cukier waniliowy. Na niewielkim ogniu rozpuść kostkę do pieczenia i wlej ją do rozgniecionych w osobnym naczyniu bananów. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, uważając na to, by nie przypalić naczynia. Na nałożone do foremek ciasto układaj po plasterku banana. Pamiętaj żeby foremki wypełnić tylko do połowy, dzięki czemu ciasto nie wyleje się z nich podczas pieczenia. Po przestudzeniu udekoruj je na przykład gorzką czekoladą albo cukrem pudrem. Przygotuj bananowe babeczki i sprawdź, jak wspaniale smakują! Z pewnością sprawdzą się na wiele okazji.